facebook

Otkrili novu vrstu puža, nazvali je po Novaku Đokoviću

 

Otkrili su novu vrstu puža, nazvali je po Novaku Đokoviću.

Nova vrsta puža koja je otkrivena u kraškom izvoru u blizini Podgorice u Crnoj Gori dobila je naziv Travunijana djokovici u čast tenisera Novaka Đokovića.

Novu vrstu su otkrili slovački biospeleolog Jozef Grego i profesor Vladimir Pešić sa Univerziteta Crne Gore. Naučni rad sa otkrićem nove vrste objavljen je u poznatom međunarodnom časopisu “Sabteranean bajolodži”, prenose podgoričke “Vijesti”.

“Da biste otkrili neke od najređih životinja na svetu koje nastanjuju jedinstvena podzemna staništa dinarskog krša, došli do nepristupačnih staništa pećina i izvora, kao i za dugotrajni i strpljivi rad prilikom obrade prikupljenog materijala, potrebna vam je Novakova energija i entuzijazam. Travunijana djokovici je inače jedna od najinteresantnijih vrsta koja naseljava podzemna staništa kraškog područja Crne Gore i jedna od najređih vrsta na svetskom nivou. Jedinstvena kao i Novak”, kazao je Pešić.

On je kazao da se planira nastavak istraživanja ove jedinstvene vrste, sa ciljem da se urade detaljne DNK analize ovog endema, kako bi se dobila slika kako se odvijala evolucija živog sveta i proces kolonizacije kraških područja Dinarida.

“U ovom projektu učestvovaće 11-12 profesora i doktoranata iz Crne Gore, Poljske, Slovačke i Srbije”, kazao je Pešić.

 

Izvor: VIJESTI, Foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap