facebook

Hitan apel: Zalihe krvi na minimumu

 

Hitan apel: Zalihe krvi na minimumu. Sve zalihe u Institutu za transfuziju i Zavodu za transfuziju Vojvodine su na minimumu, pa i one koje mogu da traju i tri godine.

Građanima je upućen apel da dobrovoljno daju krv.

Milica Jovičić sa Instituta za transfuziju krvi u Beogradu rekla je za RTS da je dnevno potrebno između 400 i 450 jedinica krvi kako bi zdravstveni sistem mogao da funkcioniše normalno.

Minimalno je neophodno 200 do 250 jedinica krvi, ističe Jovičićeva.

Zalihe krvi pokazuju da trenutno nedostaju sve krvne grupe, pogotovo negativne, koju ima samo 15 odsto stanovnika.

Krv mogu da daju svi građani od 18 do 65 godina, koji su dobrog zdravstvenog stanja, bez hroničnih oboljenja. Minimalna težina dobrovoljnog davaoca mora biti 50 kilograma.

Muškarci mogu dati krv na svaka tri meseca, a žene na svaka četiri meseca.

Milica Jovičić napominje da se teške povrede, pucanje aorta, bolesti, dešavaju svakog dana, svakog trenutka bez obzira na epidemiju. Zbog toga je, ističe, neophodno imati dovoljne rezerve krvi.

“Uspevamo da zadovoljimo minimalne potrebe, ali svakog dana zavisimo od onoga što će se danas dogoditi. Moramo stalno da pričamo koliko je to značajno, da postane deo ponašanja svakog od nas. Kada bi svako ko to može, dao krv jednom ili dvaput godišnje, krvi bi bilo dovoljno”, naglašava Milica Jovičić.

Situacija je slična u svim delovima Srbije, ali i u svetu – došlo je do pada davalaštva od 15 do 30 odsto.

Kada je reč o ljudima koji su se vakcinisali, dr Neda Kocić iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine objašnjava da oni koji su primili vakcine “sputnjik” i firme “Astra-Zeneka” mogu da daju krv najmanje dve nedelje nakon vakcinacije.

Oni građani koji su primili vakcine “Fajzera” i “Sinofarma” nemaju potrebe za odlaganjem davanja krvi.

 

Izvor: Rts, b92, Foto: Pixabay

Copy link
Powered by Social Snap