facebook

Kako isprati pesticide sa voća

 

Sastojak koji vam je uvek pri ruci delotvornij je od vode za uklanjanje pesticida sa voća.

Sastojak koji sve domaćice imaju u svom domaćinstvu, natrijum-bikarbonat ili soda bikarbona ima nebrojeno primena, a američki naučnici tvrde da je njena upotreba u ispiranju pesticida sa voća delotvornija od obične vode, vrlo blagog eko detardženta za sudove ili razređenog izbeljivača u prahu.

Rezultate studije objavili su u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

– U Americi je količina pesticida u jabukama pod stalnom kontrolom – kaže Lili He, naučnik na Univerzitetu Massachusetts i jedna od glavnih autorki studije.

Naučnici od ranije upozoravaju da voće apsorbuje pesticide i da ih je moguće isprati sodom bikarbonom. Ali niko dosad nije izmerio koliko su duboko u voće pesticidi prodrli.

– Prvi smo se posvetili proučavanju da bismo ustanovili koliko su duboko u voćku pesticidi prodrli i u kojoj ih je meri moguće isprati – rekla je He.

Ona je dodala da je sa kolegama u eksperimentima koristila organske jabuke i dve hemikalije koje se često upotrebljavaju u tretiranju voća u Sjedinjenim Državama.

Jedna je bila tiabendazol koji uništava gljivice, a druga fosmet koji uništava štetne insekte.

Zalili su voće najvišom dopuštenom količinom pesticida u skladu sa pravilima. Potom su ih pokušali isprati običnom vodom, sodom bikarbonom i rastvorom razređenog izbeljivača.

Nakon petnaestminutnog ispiranja sodom bikarbonom gotovo sve hemikalije uklonjene su sa površine voća, ali neke su ostale duboko u voću. Čak ni soda bikarbona nije dotle doprla.

– Kora jabuke puna je nutrijenata. Ali u njoj je i puno pesticida. Kad jedete jabuku možete odlučiti hoćete li joj oguliti koru ili nećete. Ali isto ne možete primeniti kod voća poput grožđa ili kod povrća poput spanaća, kazala je He.

Postoji mogućnost i da se po voću iz boce sa raspršivačem pošprica belo sirće pa se potom ono opere u vodi. sirće uništava bakterije pa se može i samostalno koristiti za čišćenje plodova.

Jedna od metoda je i namakanje voća u vodi, u morskoj soli i soku limuna u trajanju od 10 minuta. FDA savetuje jednostavno ispiranje voća pod slavinom.

He je istakla da nijedan pesticid nije u potpunosti povezan sa dugoročnim uticajem na ljudsko zdravlje, poput na primer povećanog rizika od razvoja raka.

Sigurno ne tako niske količine, koje su uostalom i dopuštene. Ali reči koje se u ovom kontekstu spominju poput ‘sigurnosti’ i ‘rizika’ škakljive su kada su potrošači u pitanju.

Smatra da je vrlo važno smanjiti rizik od izloženosti prehrambenih namirnica pesticidima. He ukazuje na još jedan, na prvi pogled trivijalan problem:

– Kad vam se jede jabuka, hoćete li zaista uspeti čekati punih 10 ili 15 minuta dok se voćka ispere da zagrizete u nju?

 

Izvor: net.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap