facebook

Greške koje žene prave kada pregovaraju za posao

 

Greške koje žene prave kada pregovaraju za posao.

Jedan od razloga uspešnosti u poslu leži u tome da budete adekvatno plaćeni. Visina plate, između ostalog, zavisi od vaše sposobnosti u pregovaranju – veštine koju nema većina žena, ako je verovati istraživanjima.

Lee E. Miller, autorka Ženskog priručnika za uspešno pregovaranje, objasnila je najčešće i najkontraproduktivnije greške koje žene čine tokom pregovaranja.

1. Prihvatanje prve ponude

Sprovodeći istraživanja primetila sam da žene ne pregovaraju često, rekla je Miller i istakla da one jednostavno prihvate prvu ponudu. Pregovaranje je posebno bitno ukoliko želite rasti u korporativnoj piramidi jer će poslodavac to što nećete pregovarati shvatiti kao nedostatak liderskih veština. Ukoliko ne pregovarate zbog sebe kako ćete uspešno pregovarati za potrebe firme, objasnila je autorka.

2. Verovanje svemu što se kaže

Žene većinom poveruju kada poslodavac kaže: Ponuda za ovaj posao nije za pregovaranje ili – ovo je sve što vam možemo ponuditi. Prva ponuda je retko najbolja, tvrdi Miller i navodi primer muškaraca kada se susretnu sa sličnom strategijom poslodavaca. Muškarci uvek traže više. Ako ne mogu dobiti veću platu onda gledaju da dobiju neke druge pogodnosti kao što su premije ili pogodan raspored posla.

3. Bezuslovna lojalnost

Miller smatra da onog momenta kada neko kaže da ne sme ili ne može napustiti posao to ga automatski stavlja u nepovoljan položaj. Žene često znaju isticati da ne žele ili ne mogu napustiti posao zbog raznih razloga tipa porodice ili zato što voli posao, a to poslodavcu samo poručuje jednu stvar – zašto bih je platio više? Autorka dodaje da bi trebali biti plaćeni na osnovu svojih veština i iskustva, a ako to ne može da vam ponudi trenutni poslodavac onda je vreme za traženje novog posla. (Ukoliko od drugih poslodavaca ne možete dobiti veću platu od one koju ste zarađivali to znači da ste već plaćeni koliko vredite).

4. Traženje ‘poštenog’ ishoda umesto najboljeg

Bez obzira da li pregovarate za novi posao ili tražite povišicu jednu reč nikako ne želite koristiti, a to je – pošteno. Istraživanja pokazuju da kada žene pregovaraju, one traže pošteni ishod, tvrdi Miller. Muškarci pregovaranju prilaze kao nadmetanju. Njihov cilj nije pošten nego najbolji ishod koji mogu dobiti.

 

Izvor:ba.n1info.com, Foto:unsplash

Copy link
Powered by Social Snap