facebook

RGZ: U martu značajan rast prometa nepokretnosti, više kredita

 

RGZ: U martu značajan rast prometa nepokretnosti, više kredita.

Broj nepokretnosti koje su tokom marta promenile vlasnika u Srbiji bio je 25 odsto veći u odnosu na prethodni mesec. Uz to, zabeleženo je i povećanje količine novca na tržištu za skoro 40 procenata, obelodanio je Republički geodetski zavod. U RGZ ukazuju da su parametri kojim se opisuje tržište nepokretnosti, u poređenju sa martom 2020. godine – skoro duplirani.

Stanovi su se u martu kupovali više na kredit nego što je to bio slučaj u februaru, i to za dva odsto kada se posmatra tržište cele zemlje, pokazuje izveštaj RGZ.

Po gradovima, najveći porast stambenih kredita beleži se u regionu  Šumadije i zapadne Srbije – za sedam odsto. Sledi Beograd sa procentom povećanja, dok je u regionu Južne i istočne Srbije smanjen udeo kredita za jedan odsto.

Vrednost tržišta

„Količina novca na tržištu u martu 2021. godine na nivou Srbije iznosila je oko 567,1 miliona evra, u čemu je tržište nepokretnosti Grada Beograda činilo udeo od 54,3 odsto, Vojvodina 24,8 odsto, Šumadija i zapadna Srbija 15,4 odsto, a Južna i istočna Srbija 5,5 odsto“, navodi RGZ.

U poređenju sa prethodnim mesecom, ukupan obim novčanih sredstava bio je veći za 38,6 odsto, a u odnosu na isti mesec prethodne godine za čak 91 procenat.

U martu je ukupno 14.458 nepokretnosti promenilo vlasnika.

To je za 23,9 odsto više u odnosu na februar 2021. godine i 93,9 odsto više u odnosu na isti mesec 2020.

Gde se najviše trgovalo

Mesečni obim prometa je, na nivou cele Srbije bio veći za 27,5 odsto.

Gledano po regionima, broj ugovora o prometu nepokretnosti najveći rast zabeležio je na području Grada Beograda – 37,1 odsto. Rast beleže i Niš – 34,2 odsto , Novi Sad – 20,4 odsto, dok je u Kragujevcu zabeležen pad od 3,5 procenata.

Smanjen udeo keša

Dominantan način plaćanja u prometu nepokretnosti u martu 2021. godine bio je, kao i uvek – gotovinski. Čak 84 odsto kupoprodaja realizovano je u gotovini.

„Udeo gotovinskog plaćanja u ukupnom prometu u odnosu na prethodni mesec smanjen je za jedan odsto, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine povećan za dva procenta“, navodi RGZ.

Gotovinsko plaćanje bilo je najmanje zastupljeno u Gradu Beogradu – 75 odsto.

 

Izvor: N1, Foto: pixabay

Copy link
Powered by Social Snap