facebook

Zašto mačke imaju vertikalne zenice

 

Sigurno ste primetili da mačke, neke zmije i mnogi drugi lovci iz životinjskog carstva imaju zloslutne, vertikalno postavljene zenice. Stručnjaci su istraživali zbog čega je tako.

Karakterističan “vertikalni prorez” mačjeg oka čest je kod noćnih grabljivica. Sadrže sloj tkiva sačinjenog od reflektivnih ćelija poznat u nauci kao tapetum lucidum i nalazi se iza mrežnjače. Ove ćelije reflektuju ulazno svetlo kroz proreze i na taj način mrežnjača postaje dvostruko osetljiva. Zahvaljujući tome, mačke i drugi lovci ovakvih zenica bolje i lakše procenjuju udaljenost od plena koji love, navodi se u članku objavljenom u naučnom magazinu Science Advances.

Još u petoj deceniji prošlog veka, stručnjaci su primetili da predatori imaju vertikalne zenice, a plen horizontalne. Ipak, niko nije detaljnije istražio ovaj fenomen, objašnjava Martin Banks, istraživač Univerziteta u Kaliforniji. Kako bi potvrdili ovu tezu, Banks i njegov tim su analizirali podatke o čak 214 vrsta životinja. Potom su analizirali oblik zenice svake vrste u skladu s načinom na koji ona živi – i danju i noću.

Grabljivice koje vrebaju iz zasede, kao većina mačaka i zmija, uglavnom koriste vertikalne proreze na zenicama dok love.

“Razlog za to je mehanika oka. Ove vrste grabljivica mora dobro da izmere rastojanje između sebe i svog plena,” objašnjava Banks.

Postoje dva načina da se ta razdaljina izmeri. U prvoj metodi, mozak poredi razdaljinu dve slike i šalje povratnu informaciju očima radi boljeg rasuđivanja. Druga metoda je zamućivanje slike, odnosno predmeta ispred i iza onoga na čemu je fokus.

“Kako se ispostavilo, merenje udaljenosti, odnosno dubine u prostoru, lakše se postiže ovim metodama i zenicama sa vertikalnim prorezima, nego očima horizontalnih zenica,” objašnjava Banks.

 

Izvor: nationalgeographic.rs, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap