facebook

Najneobičnije i najopasnije gusenice

 

Ko bi pomislio da je jedna od najopasnijih stvari u prirodi ujedno i jedna od najmanjih i najneobičnijih?

Mnoge vrste gusenica zaista izgledaju neverovatno neobično i šareno, sa svim svojim bojama, šarama i ukrasima, ali opstanak ovih životinjica nije slučajnost. Mnoge su došle do iznenađujuće delotvornih načina preživljavanja, a ovo su neke od najneobičnijih i najotrovnijih…

Osedlana gusenica (Sibine stimulea)

Osedlanu gusenicu je jako lako uočiti. Sa svojim jarkim bojama i repovima ova gusenica šalje jasnu poruku predatorima – ne prilazite.

U rogovima koji izgledaju kao naduvani repovi krije se snažan i bolan otrov. Dovoljno je samo da ih dotaknete i da zaista doživite bol jaku kao ubod pčele. Nakon toga dolazi oteklina, mučnina i osip koji će trajati nekoliko dana.

Gusenica Cinnabar moljca (Tyria jacobaeae)

Neke gusenice dobijaju toksičnost kroz biljke koje jedu. Takav je slučaj i sa Cinnabar gusenicom koja jede otrovne Jacobaea vulgaris cvetove.

Dok je ova biljka smrtonosna za stoku poput goveda i konja, Cinnabar gusenicama je prava poslastica. Upravo su ih zbog toga i uvezli u razne zemlje širom sveta, kako bi kontrolisale i uništile otrovne biljke. Žuto-crna boja ove gusenice već sama po sebi šalje znakove opasnosti, a ako je dotaknete imate ćete osip, a ako ste posebno osetljivi, jedan dodir može čak izazvati i urtikarijski dermatitis, astmu, zatajenje bubrega, i unutrašnje krvarenje. Ukratko, držite se podalje i od gusenice, i od cveća kojim se hrani.

Maca Gusenica (Megalopyge opercularis)

Maca gusenica (takođe se naziva i južni flanel moljac, moljac maca) više izgleda kao minijaturna persijska mačka nego gusenica. Ipak, ona je daleko od umiljatog stvorenja koje želite dotaketi.

Ukoliko ipak dotaknete ovu gusenicu, otrovne bodlje skrivene ispod krzna će se otkinuti i zabosti u vašu kožu, gde će i ispustiti svoj otrov. Intenzivna bol se razvija odmah ili u roku od pet minuta. Zatim idu ​​glavobolje, mučnina, povraćanje, bolovi, ponekad šok ili respiratorni stres. Bol obično splasne u roku od sat vremena, međutim, za veću dozu otrova nije neuobičajeno da simptomi traju i do 5 dana.

Divovska gusenica svilenog moljca (Lonomia obliqua)

Ne možete reći da vas nije upozorila sa svim silnim šiljcima na telu. Ova gusjenica, koja se popularno naziva i ubica gusenica, ima otrov dovoljno snažan da ubije čoveka.

Dovoljno je da se slučajno očešete od ove životinjice i da odmah osetite simptome kao što su glavobolja, povišena temperatura i povraćanje, a ako se ne lečite na vreme, otrov može izazvati veliko unutrašnje krvarenje, zatajenje bubrega i – smrt.

Hickory Halisidota (Lophocampa caryae)

Ove gusenice izgledaju kao da su odevene za zimu u svoje mekane kapute. Većina dlaka koje ih pokrivaju su relativno bezopasne, ali postoje četiri duge crne dlake – dve napred i dve nazad – koje ne želite dotaketi.

Ako ih ipak slučajno dotaknete, spremite se za osip kože. A ako vam dlaka slučajno dospe u oči – spremite se za ozbiljne zdravstvene probleme. Ako im dlake ne pruže dovoljno zaštite, ove gusenice vas mogu i ugristi.

Gusenica ruža koja ubada (Parasa indetermina)

Jedna od najšarenijih i najatraktivnijih gusenica, Parasa indetermina, se može naći bilo gde na planeti. Parovi dugih rogova i nakostriješenih bodlji u raznim bojama smešteni su duž tela kako bi upozorili predatore da ih ostave na miru.

Iako izgledaju kao izuzetno toksične, ove gusenice izazivaju prilično blage posledice (jako bolno samo u početku). Ove lepe male zveri se mogu naći na jabukama, na hrastu, javoru i na ružama.

Gusenica Gubara glavonje (Lymantria dispar)

Ova lepo obojena gusenica sa dugom kosom je larva od gubara. Izvorno su prebivale u rasponu od Evrope do Azije, a u kasnim 1860-im su uvezene i u Severnu Ameriku.

Ove gusenice i nisu najopasnije na svetu, iako njihove dlake mogu izazvati ozbiljniji dermatitis, posebno kod osoba sa osetljivom kožom. U svakom slučaju, ne preporučujemo da ih dodirnete i testirate snagu svoje kože.

Wattle Cup gusenica (Calcarifera ordinata)

Ova gusenica svakako zaslužuje vaše divljenje, ali kada joj se divite, budite sigurni da ste na sigurnoj udaljenosti. Calcarifera ordinata ima žalac koji je jako, jako bolan.

Ova slatka životinjica voli ruže, što znači da su rasprostranjene širom sveta, a njen ubod je opisan jednako bolnim kao kad vas ubodu tri ose.

 

Izvor: pixelizam.com, Foto: Gerald J. Lenhard / wikimedia.org

Copy link
Powered by Social Snap