facebook

Hrana koja odlično sagoreva masti

 

Koja hrana odlično sagoreva masti? Krenite u dijetu sa zdravom i efikasnom ishranom.

Poznata muka: višak masti u organizmu. Bilo da su u vidu omraženih masnih naslaga na bokovima, zadnjici, stomaku ili na drugim mestima, bilo da se talože po krvnim sudovima i povećavaju rizik od infarkta. Jasno je: viška masnoća treba se otarasiti – a evo i neke hrane koja vam može pomoći u tome i saveta kako da je upotrebite.

Cvekla

Cvekla pospešuje rad metabolizma i protok žuči, a to je veoma važno za sagorevanje masti. Gvožđe i folna kiselina, koji se nalaze u cvekli, snižavaju nivo masti u krvi, tako da se ne taloži na krvnim sudovima. Nije loša ideja da sok od cvekle pomešate sa sokom od pomorandže – vitamin C pospešuje dejstvo gvožđa.

Surutka

U surutci je jako veliki sadržaj vode, a sadržaj kalorija i masti je vrlo mali. Pored vode, surutka sadrži veliku količinu kalijuma, kalcijuma, belančevina i vitamina B2, a sve to pospešuje razgradnju masti, a uz to jača i imunološki sistem. Surutku možete naći u svim bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane, a može se naći i surutka u prahu, koja se pomeša sa vodom.

Celer

Usled visokog sadržaja eteričnih (veoma zdravih!) ulja, celer ima veoma specifičan, veoma jak ukus. Zbog eteričnih ulja i jakog ukusa, celer ubrzava varenje i razmenu materija u organizmu; pored toga, celer sadrži i kalijum, koji podstiče izlučivanje tečnosti. Koren celera se često koristi za spremanje supa i sosova, a može da se jede i svež – recimo, kao salata od celera.

Ananas

Ananas ima veoma važno i korisno dejstvo na organizam. Sadrži bromelin, važan enzim koji podstiče razmenu materija i razgradnju masti. Ovo voće podstiče i izlučivanje tečnosti iz organizma, čime se zatežu vezivna tkiva (zato je, između ostalog, odličan u borbi s celulitom). Enzim bromelin aktivan je samo u svežem voću; komadići i kolutovi ananasa iz konzerve takođe sadrže veliku količinu vitamina i naročito su korisni ako se jedu s jogurtom.

Đumbir je pikantni koren koji sadrži veliku količinu eteričnih ulja koja podstiču rad žuči, a samim tim i razgradnju masti i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Enzimi iz đumbira pospešuju varenje. Jedan od načina upotrebe đumbira jeste da iseckate 10-20 grama đumbira, prelijete ih vrućom vodom ili surutkom i popijete.

Vitamin C

Vitamin C je najčuveniji kao “vitamin protiv prehlade”, takođe dosta potpomaže sagorevanje masti. On podstiče proizvodnju hormona koji utiče na to da se masnoća brže pretvara u energiju. Vitamina C ima u kiviju, limunu, grejpfrutu, paprikama, brokoliju i šipku. Posebno dejstvo vitamin C imaće noću, i to u kombinaciji s belančevinama. Zato može da bude dobra “fora” da pred spavanje popijete čašu surutke ili mleka u koje ćete dodati nekoliko kapi soka od limuna.

Cerealije

Lešnici i žitarice u sebi sadrže veliku količinu magnezijuma, koji u telu podstiče razmenu materija. Tako se povećava potrošnja energije, pa mast ne uspe da se zadrži u organizmu.

Kiseli kupus

Pored toga što kiseli kupus sadrži velike količine vitamina C, čije smo dejstvo na sagorevanje masti već opisali, kiseli kupus bogat je i mlečnim kiselinama, koje su važne za prirodnu floru u crevima. Zato kiseli kupus pospešuje varenje i izlučivanje štetnih materija iz organizma. Slično dejstvo ima i rasol, koji može da se pije i u kombinaciji s voćnim sokovima.

Biber

Biber pomaže već samim tim što je ljut – čim pojedete nešto ljuto, postane vam toplo, a to podstiče razmenu materija i cirkulaciju i otvara pore. Sve to ubrzava razgradnju masti. Slično dejstvo imaju i kari, čili i paprika – plus, svi ovi začini zdraviji su od soli (koja, zbog natrijuma, zadržava vodu u organizmu).

Papaja

Papaja je egzotično voće bogato aktivnim sastojcima. Pored vitamina C, sadrži i enzim papain, koji podstiče varenje i razmenu materija, što vaše telo oslobađa od štetnih sastojaka. Zrela papaja je žute boje; ne treba je držati na temperaturi nižoj od sedam stepeni. Seče se po sredini i iz nje se vade koštice.

 

Izvor: krstarica.com, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap