facebook

NATO obećao pomoć Ukrajini

 

NATO obećao pomoć Ukrajini. NATO sprovodi politiku “otvorenih vrata” što se tiče prijema novih članica, izjavio je za Sputnjik portparol NATO-a komentarišući nedavne izjave Zelenskog.

„Ukrajina je dragocen i dugoročan partner NATO-a, a poslednjih godina postigli smo napredak i u političkom dijalogu i u praktičnoj saradnji. NATO sprovodi politiku otvorenih vrata u pogledu članstva u Alijansi, saveznici su posvećeni svojim odlukama usvojenim na samitu u Bukureštu 2008″, objasnio je portparol NATO-a i dodaje:

“Istovremeno, očekujemo da Ukrajina nastavi da se fokusira na unutrašnje reforme, konsoliduje svoje demokratske institucije, učvrsti vladavinu zakona i razvija svoje odbrambene sposobnosti u skladu sa standardima NATO-a”.

On je naglasio da „NATO obećao pomoć Ukrajini, i da čvrsto podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Saveznici ne priznaju i neće priznati nezakonitu aneksiju Krima od strane Rusije i nastavljaju da budu ozbiljno zabrinuti zbog kontinuirane destabilizacije na istoku Ukrajine od strane Rusije, uključujući nedavno nagomilavanje vojske i nastavak kršenja prekida vatre“.

Sagovornik agencije je dodao da će Alijansa „nastaviti da podržava Ukrajinu u jačanju potencijala oružanih snaga, kao i promovisanjem širih reformi koje pomažu zemlji da napreduje u evroatlantskim težnjama“.

Ranije je Zelenski razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o pogoršanju bezbednosne situacije u Donbasu i izjavio da je Severnoatlantska alijansa jedini put ka okončanju sukoba u Donbasu. On je istakao da će ukrajinski Akcioni plan za članstvo u Alijansi predstavljati „pravi signal za Rusiju“.

 

Izvor: Sputnjik, b92, Foto: Pixabay

Copy link
Powered by Social Snap