facebook

Najneobičnije rase mačaka

 

Najneobičnije rase mačaka. Širom sveta postoje zaista neobične mačke. Ovom prilikom izdvajamo listu od deset najneobičnijih rasa mačaka. Pogledajte koje su to najneobičnije rase mačaka. Saznajte nešto više o ovim mačkama i zašto su se našle na ovoj neobičnoj top listi mačaka.

10. Peterbald

Ova rasa nastala je 1994. godine u ruskom St. Petersburgu kao rezultat ukrštanja ruske bezdlake mačke sa ženkom orijentalne kratkodlake mačke . U leglima se pojavljuju bezdlaki mačići, kao i mačići kratke dlake. Peterbald je po naravi društvena, znatiželjna, tolerantna i inteligentna mačka. Telo joj je izduženo, mišićavo sa visokim nogama. Glava je izduženog klinastog oblika sa dugim nosom. Oči su velike i ukošene. Uši su vrlo velike i široko razmaknute. Rep dugačak i pokretljiv.

9. Mančkin

Ova rasa potiče iz Amerike. Gen za kratkonogost se nasleđuje dominantno. Glava je srednje veličine, njuška relativno špicasta. Oči su velike i blago ukošene. Uši su im postavljenje visoko na glavi, sa dlakama i na unutrašnjoj strani. Telo je masivno na kratkim nogama, zadnje nešto duže od prednjih. Rep je srednje dužine i na kraju zaobljen. Privržene su i odane vlasniku.

8. Manks

Bezrepa rasa domaće mačke koja potiče sa ostrva Man, u blizini severozapadne obale Engleske. Mače bez repa može doći na svet u svakom leglu. Može biti potpuno bez repa, može imati pokretljiv patrljak repa ili maleni rep. Telo im je srednje veličine, glava i oči okrugle. Izuzetno su zdrave i snažne mačke. Odlični lovci.

7. Devon reks

Devon reks je rasa domaće mačke talasaste i mekane dlake, nastale kao rezultat mutacije. Telo im je srednje dužine, noge tanke i u korenu malo savijene, pri čemu su zadnje noge duže od prednjih. Oči su im krupne, ovalne i razmaknute. Rep je dugačak, tanak i obrastao kratkom dlakom. Aktivne su, tihe i radoznale mačke. Veoma su zdrave i umiljate porodične mačke.

6. Mejn kun

Mejn kun mačka je jedna od najstarijih rasa u Severnoj Americi i ime je dobila po državi Mejn, u kojoj je nastala. Dugačko i teško krzno je otporno na vodu i dopire skoro do tla, rep je masivan, čupav i dugačak, uši i šape su obložene krznom što pomaže mački da se kreću po snegu. Mejn kun spada u red najvećih mačaka o mogu dostići težinu do devet kilograma. Posebno zanimljiva je osobina je to da vole da donose stvari koje vlasnik baci: loptice, grane, dečije igračke…

5. Japanska bezrepa

U mnogim japanskim hramovima oslikana je mačka bez repa bele, riđe i crne boje. Poznata je kao Mi Ke , što u prevodu znači “tri boje”. Ona važi za simbol sreće. U Evropi rasa nije rasprostranjena.

Rep je kod mačke ključni deo tela koji je neophodan za balansiranje pri pokretu i skoku pa se nedostatak repa tumači kao mučenje životinje. Rep joj je u korenu nešto osetljiviji na dodir.

4. Škotska sa preklopljenim ušima

Mačke sa presavijenim ušima prema napred i nadole prema glavi. Razlikujemo dva tipa ovih mačaka: sa presavijenim i sa ravnim ušima. Presavijene uši su rezultat spontane genetske mutacije koja se dominantno nasleđuje. To su mačke srednje veličine sa zaobljenim telom i glavom, velikim okruglim očima i kratkom zaobljenom njuškom. Mačići se rađaju sa podignutim ušima koje se u periodu od 3 – 4 nedelja presavijaju ili ne i zato postoje dva tipa.

3. Sfinks

Izvesno je da se izgled ove mačke ne podudara sa svačijim poimanjem lepote. Kao prirodna genetska nepavilnost, s vremena na vreme rađaju se mačići bez dlake. Jedna obična crno-bela mačka donela je na svet 1966. godine u Kanadi baš takvo mače. Iskorišćeno je kao prvi mužjak za rasplod. Medjutim, iako se misli da su ove mačke potpuno bez dlake, njihova koža je pokrivena finim pahuljastim dlačicama.

2. Američka Curl

Američki Curl je vrlo neobična i posebna mačka zbog svojih savijenih ušiju. Gen koji uzrokuje savijanje ušiju se nasleđuje kao dominantna osobina. Savijanje ušiju počinje između trećeg i četvrtog dana nakon rođenja i potpuno se završava između trećeg i četvrtog meseca starosti.

Američki Curl je znatiželjna, inteligentna mačka koja voli biti uključena u sve događaje. Vrlo je umiljata i veoma se dobro slaže sa decom.

1. Ocicat

Na prvi pogled, ove mačke deluju kao divlja rasa koja je pripitomljena. Nastali su slučajno, ukrštanjem sijamske, abesinske i američke kratkodlake mačke. Uprkos njihovom divljem spoljašnjem izgledu. Ocicat mačke su vrlo prijateljski i srdačno nastrojene prema vlasniku, energične, razigrane, nežne i odane. Veoma su inteligentne.

 

Izvor:mojaoaza.com, Foto:unsplash

Copy link
Powered by Social Snap