facebook

Koliko je talentovan vaš pas (zavisno od rase)?

 

Nemojte previše brinuti ako se vaš pas ne nalazi pri vrhu klasifikacije Stanley-a Coron-a i ne shvatajte je previše ozbiljno. Ova klasifikacija ima svojih nedostataka. Nisu, naime, uzeti u razmatranje melezi koji svojim mentalnim kvalitetima neretko prevazilaze rasne pse. Sve je relativno, pa psihu i osobine pasa ne možemo ocenjivati samo i isključivo prema ljudskim kriterijumima a svi znamo da i jedinke iste rase ipak imaju različite mogućnosti. Neadekvatna je i ljudska definicija inteligencije, jer se postavlja pitanje koliko ona zahteva razumevanje. Ovo lista je, stoga, prvenstveno jedna zanimljiva studija više, što ne znači da u njoj nema istine. Ne dozvolite samo da Vas pokolebaju ove jer je baš vaš pas, sigurni smo, najpametniji.

Border koli

Ovo je pravi profesor među psima. Naime, to je pas sa najvišim koeficijentom inteligencije i na ovoj listi zauzima 1. mesto. Reaguje skoro momentalno na tek naučene komande, kao i na komande glasom ili gestom.

Osim toga, to je druželjubiv pas koji se veoma retko prepušta maženju. Osim za pastirski posao i sportska takmičenja, na zapadu se sve češće koristi i za pratnju starijih osoba u zdravstvenim ustanovama.

Pudla

Važi za veoma pametnog psa ali stručnjaci tvrde da je dosta sujetna i arogantna, prosto zaljubljena u sebe. Veoma brzo prolazi obuku pa je već u 4-toj godini odličan cirkuski artista.

To je veran i igriv pas, nežan kao mačka. Ipak, vodite računa da ga ne isprovocirate jer ima svađalački i uvredljiv karakter.

Nemački ovčar

Zauzima treće mesto na lestvici inteligencije. Brzo shvata i uči s ljubavlju, pa barata sa nekoliko desetina komandi, zato je omiljeni pas filmskih producenata.

Koristi se već dugi niz godina kao službeni pas u policiji i zatvorima, a često je i u ulozi vodiča slepih ljudi.

Zlatni retriver

Spada u grupu najpametnijih pasa u svetu i sa lakoćom ispunjava pedesetak komandi, a sposobnost da uči ga čini idealnim pomoćnikom invalida. U okviru obuke koja traje par meseci, u stanju je da zapamti zaista puno komandi – otvaranje frižidera i vrata, podizanje telefonske slušalice, guranje invalidskih kolica…

Ima mio i spokojan karakter, sve oprašta ali biće i veoma hrabar ako treba da zaštiti.

Doberman

Rasa je svima poznata, čak i veoma rasprostranjena, ali stvara napetost oko sebe. Ovaj pas je nemiran, neumoran trkač, pa mu je potrebno dosta kretanja. Nalazi se na visokom 5 mestu (od 79) na lestvici inteligencije. Nove komande usvaja posle 3-4 ponavljanja.

Savršen pas čuvar. Po prirodi je nešto agresivniji pa mu je potrebna čvrsta ruka i obavezna obuka dok je mlad.

Labrador

Savršen pas za život u provinciji koji radi i trenira sa neverovatnom dozom energije. Veoma je pametan, shvata 95% komandi već posle par ponavljanja.

Idealan je za decu jer poseduje uravnotežen karakter. Marljiv je i veoma dobro se snalazi sa svim zadacima. Odličan je i u lovu gde neumorno sledi divljač.

Rotvajler

Miran kućni prijatelj, izuzetno stabilne psihe koju može da naruši samo stranac koji je pretnja za ukućane. Jednom naučenu komandu teško zaboravlja. U poslednje vreme je izuzetno omiljen u organima reda.

Veran je i nežan, čak nerazumno smeo i nepotkupljiv. Priznaje samo jednog gospodara.

Koker španijel

Njegova vernost je beskrajna. Uči relativno sporo (20. mesto) ali već na prvu komandu reaguje čak u 35% slučajeva. Sklon je gojaznosti.

Omiljen je, sklon igri i veoma voli da se mazi. Svetski je majstor u korišćenju čula mirisa iako zapravo veoma retko izlazi u lov.

West hajlend – Terijer

Uprkos sićušnim razmerama, oko 28 cm, ovi predstavnici terijera su izuzetno hrabri čuvari. On sporo reaguje na komande i ne žudi baš da uči.

Ovaj bučan pas je veoma veran i često će Vas iznenaditi koliko je u stanju da razume situaciju.

Haski

Kažu, srednji nivo inteligencije. Pri radu pokazuje zavidan nivo marljivosti, poslušnost i izdržljivost.U gradskim uslovima, međutim, ne spada baš u lagane pse i često stvara čudne situacije.

Veoma voli slobodu pa se teško uživljava u ulogu psa čuvara. Njegova naivnost je dosta velika pa nepoznati često mogu da ga zloupotrebe.

Bernandinac

U proteklih 300 godina ovaj pas je spasio nekoliko hiljada ljudskih života u visokim planinskim područjima, mada su njegovi direktni preci bili dosta nižeg rasta i pokretljiviji u odnosu na današnje gigante, ali njegova slava predivnog ljubimca važi i danas.

Dobrodušan je i veran, ujedno neustrašiv i beskrajno nežan prema deci. Sve u svemu – jedna savršena dadilja.

 

Izvor: zivotinjsko-carstvo.com, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap