facebook

Joga: Položaj planine – osnova svih stojećih položaja

 

Tadasana ili položaj planine – osnova svih stojećih položaja.

Tada na sanskritu znači planina a položaj planine osnova je za sve stojeće položaje u jogi. Uzemljuje nas i uči stajatTada na sanskritu znači planina a položaj planine osnova je za sve stojeće položaje u jogi. Uzemljuje nas i uči stajati čvrsto na zemlji, dovodi stabilnost i podršku i čvrsto na zemlji, dovodi stabilnost i podršku ostatku tela. Potrebno je pravilno rasporediti težinu tela na stopalima i simetrično izravnati telo. Kroz ovaj položaj uspostavljamo ravnotežu koja omogućuje nesputani protok prane (životne energije), a poravnanjem kičme u prirodnu krivulju poboljšavamo držanje.

Izvođenje:

1. Prvo osvestite uzemljenje i ravnotežu. Stanite tako da su palčevi skupa a pete malo razmaknute. Pronađite balans na stopalima i rasporedite težinu tela na stopala kao na trougao između pete, korena palca i malog prsta.

2. Podignite nožne prste od poda, jako ih raširite i osetite papučice i pete čvrsto u podu. Zatim položite prste nogu na pod, zatvorite oči i opustite celo telo.

3. Usmerite svoju pažnju samo na stopala u podu i posmatrajte koliko stabilnosti osećate. Od opuštenosti će se telo početi malo ljuljati a dok se ljulja pronađite i osvestite svoj centar ravnoteže u stopalu. Ostanite neko vreme fokusirani na taj centar, mir i postojanost.

4. Zatim, otvorite oči i produžite celo telo, kao da vas neko povlači prema gore. Aktivirajte čašice kolena i bedra, karlica je opuštena i u neutralnom položaju. Otvorite grudni koš, produžite vrat, izravnajte bradu da je paralelna sa podom, i na kraju opustite ramena prema dole dok ruke slobodno vise sa strane tela.

5. Vaš stav ovde uvelike zavisi o krivulji vaše kičme. Tadasana nas vraća u centar i iz profila je telo u ravnoj liniji koja ima savršeni poredak zglobova kolena, kukova, ruku i ramena. Ukoliko je vaša kičma iskrivljena, podvinite malo karlicu i izvucite kičmu (npr. ako vam kičma ide u S).

Ostanite neko vreme u položaju planine. Usmerite pažnju na dah kroz stopala i energiju zemlje kako ide kroz njih i podiže se prema gore. Osetite mir, stabilnost i ravnotežu. Osećajte se poput planine!

Tadasana se može koristiti kao početni položaj za stojeće položaje, između njih ili samostalno. Mnoge su dobrobiti ovog položaja koji na prijatan način usklađuje telo sa umom povećavajući svest, energiju i entuzijazam. Fizičke dobrobiti:

– poboljšava držanje tela i razvija snagu kičme
– pomaže kod ravnih stopala, ublažava išijas
– jača bedra, kolena i gležnjeve, povećava snagu u nogama
– učvršćuje trbušne mišiće i mišiće zadnjice
– poboljšava cirkulaciju krvi i podstiče dobru probavu

Pokušajte dostići osećaj ravnoteže koji imate u Tadasani u svakom stojećem položaju.

 

Izvor: atma.hr, Foto: pexels.com

Copy link
Powered by Social Snap