facebook

Detoksikacija organizma i hrana

 

Kada je u pitanju detoksikacija organizma, postoji mnogo načina koji u tome mogu pomoći. Ipak, najbolji način je prirodna detoksikacija a to znači da se unosi puno namirnica koje čiste telo od štetnih materija. Ne zaboravite da je hrana i lek za čišćenje organizma. U nastavku je spisak namirnica za detoksikaciju organizma koje mogu biti od velike koristi, svima su pristupačne i veoma ih je lako nabaviti.

Voće

Voće, naročito jabuka, odlično čisti telo od štetnih toksina pa je izuzetno korisno za detoksikaciju. Ono je prirodni antioksidans, lako se vari, sadrži dosta hranljivih materija, mnogo važnih vitamina i posebno vitamina C.

Zelena hrana

Kada se pripremate za detoksikaciju organizma, napunite svoj frižider namirnicama zelene boje (spanać, kelj, blitva, brokoli, zelene alge). Ove namirnice čiste telo od raznih hemijskih otrova iz okoline (smoga, herbicida, pesticida, teških metala, sredstava za čišćenje). Što znači da su korisne za detoksikaciju jetre.

Limun i pomorandža

Započnite dan sa limunadom ili čašom soka od ceđene pomorandže. Tako ćete pospešiti ispiranje toksina i čišćenje jetre. Ovo voće je bogato C vitaminom koji je inače najbolji vitamin za detoksikaciju jer pretvara toksine u varljive materije.

Beli luk

Beli luk potstiče jetru na proizvodnju enzima koji pomažu u detoksikaciji toksičnih ostataka u sistemu za varenje. Zato je veoma korisna upotreba ove namirnice kao dodatak jelima.

Brokoli

Biljka brokoli je izuzetno snažan antioksidans, ova namirnica stimuliše proizvodnju enzima odgovornih za detoksikaciju u probavnom traktu kao ništa drugo.

Sirovo povrće

Luk (beli i crni), šargarepa, artičoka, cvekla, špargla, kupus, paprika, repa, kurkuma, origano. Kombinacija ovih namirnica za vreme terapije čišćcenja organizma pomoći će u čišćenju jetre. One sadrže prirodni sumpor koji čisti jetru od štetnih materija.

Orasi, badem i semenke

Uvrstite u ishranu lako svarljive semenke. To uključuje laneno seme, semenke bundeve, konoplje, susama, suncokreta i već pomenuti badem i orah.

Omega-3 ulja

Dok sprovodite detoksikaciju organizma prvenstveno upotrebljavajte maslinovo ili avokado ulje, ulje konoplje i ulje od semena lana. Ova ulja će premazati zidove creva, zatim će apsorbovati toksine da bi lakše i brže bili eliminisani iz tela.

Čajevi za čišćenje organizma

Kada se sprovodi detoksikacija (čišćenje) organizma veoma je važno u toku dana unositi dosta tečnosti, posebno čajeva koji imaju funkciju čišćenja

Zeleni čaj

Šolja zelenog čaja je prepuna antioksidanasa. Zeleni čaj ne samo da čisti toksine iz organizma kroz njegov tekući sadržaj, već takođe sadrži posebnu vrstu antioksidansa pod nazivom katehini, za koji je poznato da poveća funkciju jetre. Najčešće se kupuje u već gotovim vrećicama sa jednostavnim uputstvom za pripremu.

Čaj od semenki lana

Priprema: preliti 2 velike kašike lana (celo seme), sa 250 ml mlake vode, malo promešati i ostaviti da odstoji oko sat vremena. Procediti i piti ujutru pre jela. Seme lana sadrži omega-3 masne kiseline i puno sluzi pa olakšava čišćenje creva.

Čaj od koprive

Od davnina poznato i veoma korisno prirodno sredstvo za čišćenje krvi.

Čaj od maslačka i sleza

Čaj od maslačka i sleza deluje na čišćenje (detoksikaciju) bubrega.

 

Izvor: priroda-leci-sve.com, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap