facebook

Pametni telefoni: Zameniće lične karte, pasoše, platne kartice…

 

Pametni telefoni: Zameniće nam i lične karte, pasoše, platne kartice i ostala važna dokumenta. Nova tehnologija koja će osigurati da osetljivi podaci korisnika ostanu bezbedni!

Pametni telefoni su postali najvažniji uređaji za većinu ljudi.

Njih koristimo za mnogo više toga od samog razmenjivanja poruka i obavljanje poziva, a za to je zaslužan ekosistem aplikacija koje su postale svakodnevna rutina.

Iako sa njima možemo mnogo toga da uradimo, mnogo više nego što smo ikada mogli, uvek ima prostora i da pametni telefoni napreduju. I mnoge kompanije žele da ti uređaji budu bolji. Google želi da Android postane ključ našeg svakodnevnog života. Zbog toga su predstavili Android Ready SE Alliance koja ima za cilj da obezbedi da postoje sigurnosni standardi kako sigurnost korisnika ne bi bila ugrožena.

Ova nova inicijativa će omogućiti Android proizvođačima da ponude opcije sledeće generacije svojim mušterijama. SE je skraćenica od “Secure Element”, što su čipovi u pojedinim telefonima koji enkriptuju kritične podatke kao što su informacije o kreditnoj kartici ili biometrijski podaci. Pixel telefoni poseduju Google-ov Titan M čip sa StrongBox (aplikacija gde možete čuvati podatke) ključem koji je otporan na zloupotrebu.

Google smatra da su ovi SE čipseti veoma važni za sledeću generaciju pametnih telefona, a smatraju da bi oni mogli da ponude i druge usluge koje zahtevaju jaku enkripciju. Oni objašnjavaju da bi telefoni mogli da postanu digitalni ključevi za kola ili kuću, te da bi na tim uređajima mogli da se nalaze i digitalne verzije važnih dokumenata kao što su vozačka dozvola, lična karta, pasoši, itd… SE tehnologija bi štitila i digitalne novčanike.

Android Ready SE Alliance ima za cilj da ujedini prozvođače kako bi integrisali isti tip hardvera koji će štititi osetljive podatke korisnika. Proizvođači bi morali da implementiraju iste sigurnosne standarde u svojim uređajima, a korisnici bi dobili istu zaštitu, bez obzira kakav Android uređaj koriste, pod uslovom da ti uređaji poseduju novu SE tehnologiju.

Google ističe da bi ova tehnologija podržavala i druge uređaje, ne samo telefone i tablete. StrongBox tehnologija je dostupna za Android Auto, Android TV, pametne satove, itd… Google sarađuje sa nekoliko proizvođača originalne opreme za Android kako bi dostavili next-gen (sledeća generacija) SE opcije korisnicima. Posebno su zainteresovani da pretvore Android telefone u digitalnu identifikaciju, što će omogućiti da se koriste kao ključevi za automobile, prioritet je na osposobljavanju tih funkcija. iPhone telefoni uveliko mogu da se koriste kao ključevi za automobile.

 

Izvor: smartlife.mondo.rs, Foto: Pixabay

Copy link
Powered by Social Snap