facebook

Konkurs za subvencionisanje poljoprivrednika na području Beograda

 

Konkurs za subvencionisanje poljoprivrednika na području Beograda. Grad Beograd jasnom vizijom nastavlja da pomaže poljoprivredu i poljoprivredna gazdinstva, pre svega u razvoju voćarstva i povrtarstva, proizvodnji zdrave hrane i eko-turizmu, izjavio je gradonačlenik Zoran Radojićić i naglasio je da je u toku konkrus za subevniconisanje poljoprivrednika na području grada.

“Sigurno je da ćemo nastaviti da podržavamo poljoprivrednike sa teritorije grada kako bi bili što konkurentniji na tržištu, a ujedno i snažniji. U toku je konkurs posredstvom kojeg će Grad subvencijama pomoći poljoprivrednike sa 180 miliona dinara”, rekao je Radojičić.

Kako naglašava, za stočarstvo je opredeljeno 10 miliona dinara, za voćarstvo i povrtarstvo 40 miliona, a pčelarstvo 30 i mehanizaciju 100.

Radojičić je, kako je saopštio Sekretarijat za informisanje, nedavno posetio sa ekipom emisije “Znanje-imanje”, u mladenovačkom selu Velika Krsna gazdinstvo porodice Bojić sa kojom je razgovarao o načinima kako Grad Beograd može da pomogne poljoprivrednicima.

Gradonačelnik je podsetio da je to gazdinstvo primer savremenog koncepta u poljoprivrednoj proizvodnji sa elementima agrobiznisa i preduzetničkog duha.

Ta porodica je, kako dodaje, nekoliko godina koristila subvencije grada za podsticaje u poljoprivredi. Grad Beograd im obezbedio više od tri miliona dinara, dok su preko republičkih fondova dobili trostruko više.

Izrazio je uverenje da na konkursu svi koji imaju ideju i koncept imaju šansu, uključujući i Bojiće, da dobiju novac i unaprede proizvodnju.

Gradonačelnik je rekao da je njegova vizija razvoja Beograda pre svega zdrav grad i očuvana životna sredina.

“Naravno, zdrava hrana je izuzetno važan deo tog koncepta. Kapaciteti grada, koji raspolaže sa 170.000 hektara obradive zemlje od ukupno 250.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, jasno daju na znanje da Beograd možemo da razvijamo u navedenom pravcu.

Beograd ima mogućnost razvoja eko-turizma, a zdrava hrana je važan deo tog koncepta. U toj kombinaciji, kaže vidi potpuno novu budućnost Beograda i misli da je to pravac u kojem bi trebalo razvijati grad.

Skoro 60 odsto poljoprivrednih gazdinstava koncentrisano je na teritoriji Obrenovca, Mladenovca, Lazarevca i Grocke.

Subvencije koje Grad Beograd daje nezavisne su od onih koje daje Ministarstvo poljoprivrede. Ulaganja u poljoprivredu od 2012. godine povećana su 12 puta. Prednost imaju mladi poljoprivrednicima, gazdinstva sa većim brojem članova, kao i ona čiji su nosioci žene.

“Na taj način podstičemo mlade ljude da ostaju na selu, rekao je Radojičić i dodao i da Grad Beograd organizuje i brojne besplatne kurseve i obuke iz oblasti pčelarstva i organske proizvodnje hrane.

 

Izvor: Tanjug, b92, Foto: Pixabay

Copy link
Powered by Social Snap