facebook

Ko je Vjosa Osmani – nova predsednica tzv. Kosova

 

Ko je Vjosa Osmani – nova predsednica tzv. Kosova. Nova predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani Sadriu rođena je 1982. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu, studije prava završila je na Univerzitetu u Prištini, a 2005. je magistrirala pravo na Univerzitetu u Pitsburgu.

Od 2009. do 2014. godine boravila je na tom američkom univerzitetu na doktorskim studijama.

Kao univerzitetski profesor drži kurseve iz oblasti međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Prištini, dok u SAD kao gostujući profesor predaje predmet “Izgradnja države i pravo: Kosovsko iskustvo”.

Njena politička karijera počela je još u tinejdžerskim godinama, kada je bila aktivistkinja Demokratskog saveza Kosova (DSK).

Krajem avgusta 2009. godine izabrana je za šefa kabineta tadašnjeg predsednika Kosova, Fatmira Sejdiua.

Bila je poslanik u Skupštini tzv. Kosova iz redova DSK-a u tri mandata, dok je u dva poslednja mandata, tokom 2019. i 2021. godine bila žena koja je osvojila najviše glasova na kosovskim parlamentarnim izborima.

Osmani je na poslednjim izborima, kao kandidat na listi pokreta “Samoopredeljenje”, dobila više od 300.000 glasova, više nego Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova zajedno.

U prethodnom, sedmom sazivu, bila je predsednica kosovskog parlamenta, dok je od 5. novembra vršila i dužnost predsednika tzv. Kosova.

Udata je i majka dve bliznakinje.

Pored albanskog govori i srpski jezik.

 

Izvor: Beta, b92, Foto: Printscreen

Copy link
Powered by Social Snap