facebook

Još milion siromašnih u Italiji zbog pandemije

 

Još milion siromašnih u Italiji zbog pandemije. Od početka pandemije broj Italijana koji se smatraju siromašnim povećao se za milion, piše list “il Manifesto”.

List navodi da sada 5,2 miliona ljudi nema dovoljno ni za osnovne potrebe.

Porast siromaštva je posledica ekonomske krize koja je usledila zbog pandemije korona virusa, a list navodi da će se broj siromašnih sigurno povećati kad prestane da važi vladina uredba o zabrani otpuštanja s posla i zabrani izbacivanja podstanara zbog krize.

Obe uredbe, naime, ističu u junu i neizvesno je da li će biti produžene.

Nakon godinu dana od početka pandemije dva miliona italijanskih porodica živi u apsolutnom siromaštvu, što je u odnosu na period pre početka zaraze više za 335 hiljada.

List piše da su redovi onih koji čekaju jedini obrok pred humantiranim organizacijama sve duži i da nemaština pogađa ne samo tardicionalno siromasni jug Italije, već i porodice na severu Italije.

Humanitarna organizacija Save the Children saopštila je da 160 hiljada dece školskog uzrasta zbog zatvorenih škola nema zagarantovan jedan obrok dnevno, koji su dobijali u školskim menzama.

Italijani koji su osiromašili tokom pandemije pre toga su uglavnom imali posao i redovne prihode, a najviše gubitnika je među onima koji su imali privremeni posao ili su radili na crno, poput osoba koje čuvaju stara lica ili rade kućne poslove ili samohranih majki s decom.

Radna kriza najviše pogađa žene, a podaci govore o tome da gotovo pola miliona radnih mesta na kojima su bile zaposlene žene više ne postoji zbog pandemije.

 

Izvor: Tanjug, b92, Foto: Pixabay

Copy link
Powered by Social Snap