facebook

Niška župa – svet u malom

 

Niška župa – svet u malom. Niška župa, sada sa par hiljada katoličkih vernika, uspostavljena je pre beogradske nadbiskupije, 1878. godine.

Po poslednjem popisu iz 2012. godine, oni čine oko 1.000 katolika koji žive u Nišu, mada niški župnik Marko Trošt, procenjujući da ih u Nišu i okolini ima oko 3.000.

“Ovde su katolici su iz raznih područja, mislim da ih ima više od 20 nacija. Ima ih još iz mešovitih brakova iz bivše Jugoslavije, zatim ima Italijana, Poljaka, imamo i iz Irske, Francuske, Mađarske, Nemačke, Španije, čak iz Latinske Amerike i Amerike.”

Niška župa je uspostavljena pre beogradske nadbiskupije, 1878. godine, kaže župnik Marko Trošt i dodaje da je to u pravom smislu reči svet u malom:

“Ovde se živi jedna lepota zajedništva, jer lepota ove zajednice je upravo to da nije fokusirana na samo jednu nacionalnost. U tom smislu daje jedno svedočenje vlastitim životom, to zajedništvo privlači. I sada kada slavimo Uskrs, svako donese neku svoju tradiciju i zanimljivo je videti da je nešto negde tamo malo drugačije. Za nas vernike je ta verska dimenzija prevažna”, kaže župnik koji je došao iz Slovenije da rukovodi ovom županijom, piše DW.

Ove godine, praznici ne izgledaju isto zbog epidemije i župniku Troštu je veoma žao što Crkva Svetog Križa u Nišu neće biti puna kao inače.

“Mi uvažamo sve mere, sva mesta su obeležena, dezinfekcija i maske su na ulazu, a samopričest delim od čoveka do čoveka, umesto da dolaze do mene kako bi što manje dolazilo do kontakata. Ipak, žao mi je što su te mere stroge za verske obrede, jer uz dobre mere, treba imati i pravi duh, jer onda se sve na pravi način i interpretira i dobro živi”, za DW kaže župnik i dodaje da se nada da će se naredne godine ovaj praznik obeležiti sa većom snagom.

“Poruka Uskrsa je upravo to, da je ljubav jača od smrti, i može biti vremenski zlo, ono skoro može nadvladati, ali na kraju božija ljubav je već pobedila u svakom čoveku”, poručuje župnik osvrćući se i na pandemiju i dodaje da “mi hriščani danonoćno treba da vičemo Hristos Vaskrese.

 

Izvor: DW, Foto: Printscreen

Copy link
Powered by Social Snap