facebook

Ishrana muškarca utiče na zdravlje budućih potomaka

 

Dok se ishrana majki i njen uticaj na razvoj dece već odavno proučio, konačno je došlo vreme i za proučavanje muškaraca. Ovo je jedno od prvih istraživanja ovakvog tipa, a sa svojim saradnicima sproveo ga je profesor Antonio Paolini na univerzitetu RMIT u Australiji.

On je napravio eksperiment na pacovima, ali ne sumnja da bi isti rezultati važili i kod čoveka. Naime, podelio je pacove u dve grupe – prvoj je dao ogromne količine hrane pa im dozvolio da jedu šta god žele, dok je drugoj grupi davao zdraviju hranu, sa 25% manje kalorija. Iako ti pacovi kasnije nisu bili u kontaktu sa svojim potomcima, a ženke su pre začeća bile u neutralnom okruženju, ispostavilo se da su potomci pacova koji su imali kontrolisanu i zdraviju ishranu bili lakši, pokretljiviji, manje su jeli i nisu imali problema sa teskobom.

Rezultat je dokazao da ishrana jedne generacije utiče na ishranu i način života sledeće. Sadašnja generacija ljudi živi u svetu gde se sve manje pazi na ishranu, a to je nešto što bi moglo uticati na buduće generacije, kao i na celu društvenu zajednicu. Kada vidimo da se zbog kontrolisane ishrane potomcima smanjio nivo teskobe, nema sumnje da je to znak uzbune za naše društvo u kojem je gojaznost u usponu, rekao je profesor Paolini.

Profesor je još spomenuo da su od velike važnosti i ostali faktori u našoj okolini koji mogu uticati na formiranje sperme pa pritom upozorava buduće roditelje da, osim ishrane, pripaze i sa konzumiranjem alkohola i pušenjem jer bi sve moglo imati uticaja na zdravlje njihove dece već prilikom samog začeća.

 

Izvor:geek.hr, Foto:unsplash

Copy link
Powered by Social Snap