facebook

Priprema se akt o dodatnoj pomoći: Ko dobija novac?

 

Priprema se akt o dodatnoj pomoći: Ko dobija novac? Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović kaže da se priprema odgovarajući akt kojim će se definisati davanje pomoći nezaposlenima.

O dodatnoj pomoći nedavno je pričao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Martinović je, odgovarajući na pitanje Tanjuga koje će kategorije nezaposlenih dobiti ovu pomoć i kada, rekao da se očekuje donošenje akta koji će regulisati sve detalje.

“Očekujemo da će Vlada Srbije to jasno definisati, a Nacionalna služba za zapošljavanje će postupati po tome”, rekao je Martinović.

Podsetimo, predsednik je gostujući na RTS-u najavio dodatnu podršku za nezaposlene – sem 60 evra koje dobijaju svi punoletni građani, oni će dobiti još 60 u junu.

“Dakle, dajemo ukupno 120 evra za nezaposlene u ovoj godini”, naglasio je Vučić.

Podrška za zapošljavanje

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je 13 javnih poziva/konkursa, putem kojih će kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima biti uključeno više od 18.000 nezaposlenih lica.

Kako se navodi u saopštenju NSZ-a, za ove namene, a radi realizacije mera aktivne politike zapošljavanja, opredeljeno je 5.750.000.000 dinara, od čega se 550.000.000 izdvaja za osobe sa invaliditetom.

Kao i prethodnih godina, težište će biti na teže zapošljivim kategorijama lica, u koje spadaju: mladi do 30 godina starosti bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i žrtve porodičnog nasilja.

Većina javnih poziva/konkursa biće otvorena do 30. novembra ove godine, a za podnošenje zahteva za mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar.

Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 17. maja 2021. godine, a rok za podnošenje zahteva potencijalnih izvođača javnih radova ističe 10. maja, kaže se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug, b92, Foto: Printscreen

Copy link
Powered by Social Snap