facebook

Zašto su zasićene masti zdrave

 

Zašto su zasićene masti zdrave?

Bežite od zasićenih masti kao đavo od tamjana? Predstavljamo vam 4 razloga koja će vas uveriti u suprotno.

Živimo u vremenu zarobljenom između dve filozofije: jedna kaže kako nas zasićene masti ubijaju, a druga pak tvrdi kako su spomenute masti neophodne za istinsku vitalnost. Treba reći kako su u tradicionalnim kulturama zasićene masti predstavljale sveti izvor vitalne energije.

Čovečanstvo je preživljavalo stoleće po stoleće zahvaljujući zasićenim mastima, zaviseći od njih jer ishranjuju telo i podstiču dobro zdravlje. Tek smo tokom posljednjih decenija okrenuli leđa prirodnim mastima i prihvatili proizvedena biljna ulja. A nismo li upravo tokom poslednjih decenija svedočili eksploziji degenerativnih stanja poput bolesti srca, dijabetesa i karcinoma?

Donosimo vam četiri važna razloga koja će vas uveriti da zasićene masti imaju svoje mesto na vašem tanjiru:

1. Snižavaju rizik za bolesti srca i poboljšavanju stanje holesterola

Istina je upravo suprotna od one koju vam servira medicinska industrija: konzumacija namirnica bogatih zasićenima mastima štiti vaše srce. Naime, one snižavaju lipoprotein (a), koji je povezan sa povećanim rizikom za srčane bolesti i koji pridonosi višem nivou HDL (dobrog) holesterola. A on se brine za zdravlje srca.

2. Sprečavaju gubitak gustoće kostiju, a time i osteoporozu

Svima nama je dobro poznato kako je za jake i zdrave kosti potreban kalcijum. Ali, osim njega, potrebne su nam i zasićene masti i to radi transporta kalcijuma do kostiju. Zbog toga mlečni proizvodi prirodno sadrže i kalcijum i zasićene masti. Ako kalcijum uzimate kao dodatak ishrani, znajte kako od njega nećete imati puno koristi ako u vašoj ishrani manjka zasićenih masnoća.

3. Ojačavaju imunološki sistem i sprečavaju bolest

Zasićene masti sadrže specijalizovane masne kiseline koje su po svojoj prirodi antigljivične, antimikrobne i antivirusne. Te važne masne kiseline uključuju laurinsku, miristinsku i kapriličnu kiselinu. Ishrana bogata ovim blagotvornim mastima snadbeva telo neophodnim sastojcima za borbu sa patogenim materijama.

4. Hrane mozak, živčani sistem i hormone

Mozak je pretežno izgrađen od masti i belančevina. I to je odlična stvar. Mozgu trebaju zasićene masti više od bilo koje druge vrste. Čak i mozgu drage omega-3 masne kiseline ne mogu biti upotrijebljene bez zasićenih masti. Osim toga, one olakšavaju živčane signale i proizvodnju hormona. Svi se ovi sistemi u svom funkcionisanju oslanjaju na zasićene masti, kako bi vaš organizam održale zdravim i na kraju krajeva živim.

Međutim, važno je odabrati pravilne zasićene masnoće, poput pravog maslaca i devičanskog kokosovog ulja. Izbegavajte visoko prerađene masti, a pogotovo hidrogenirana ulja, za koje je dokazano da uzrokuju bolesti srca, rak i brojne druge probleme.

 

Izvor: ordinacija.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap