facebook

Kada vrag odnese šalu: Mračna strana društvenih mreža

 

Kada vrag odnese šalu: Mračna strana društvenih mreža. Društvene mreže zamišljene su kao mesto na kom ljudi mogu da razmenjuju iskustva i iskazuju svoju kreativnost. Međutim, i one imaju mračnu stranu.

To što su lako dostupne, znači da je gotovo nemoguće kontrolisati ko ih sve koristi, kao i kakav se sadržaj na njima objavljuje.

TikTok je, sa više od 800 miliona mesečno aktivnih korisnika, preuzeo primat nad mrežama kao što su Instagram i Facebook.

I u Srbiji je primećen porast broja korisnika, pa tako ima i onih sa po nekoliko stotina hiljada pratilaca. Njihova uloga u javnom prostoru je veoma važna, ali, da li oni to shvataju?

“Mislim da influenseri imaju veliku odgovornost, pogotovo na Tiktoku koji je trenutno glavna društvena mreža”, rekla je za B92.net Ljiljana Milanović, tiktokerka.

“S obzirom na to da je publika većinski sastavljena od male dece, mislim da je jako bitno pažljivo izabrati šta će se plasirati na internetu, jer su deca danas dosta povodljiva, i lako je uticati na njihova mišljenja”, ističe, dodajući da su influenseri zapravo dečiji “idoli”, i da ih često slepo prate.

Opasnost je stvarna

Umesto da bude jedan “prozor u svet” više, TikTok preti da postane samo još jedna glavobolja, pre svega za roditelje čija deca koriste tu platformu.

Bilo da samo prate i posmatraju, ili objavljuju nešto na društvenim mrežama, iskustva dece mogu da budu veoma neprijatna.

Naša sagovornica je navela da je čak morala i da se obrati policiji, jer je dobijala fizičke pretnje i njene privatne informacije su objavljivanje bez pristanka, zbog stvari koje su se nalazile na njenom nalogu.

Kada stvari odu predaleko, gube se životi

U poslednje vreme, sve češće čujemo i o bizarnim i opasnim izazovima koji kruže TikTokom. Oni se veoma brzo prošire, objašnjava Milanovićeva, jer je dovoljno da jedna osoba to vidi i objavi, i vrlo lako se može desiti da postane “viralno”.

Naglašava i veliki uticaj medija, smatrajući da i oni moraju da budu pažljiviji kada biraju šta će i na koji način prikazivati, jer se često desi da korisnici odatle “dobiju ideje” za nešto što ranije nisu videli.

Krajem januara, u Italiji je jedna desetogodišnja devojčica preminula zbog “igre gušenja” – u pitanju je TikTok izazov gde cilj izdržati bez vazduha što duže.

I u Srbiji postoji gotovo identičan primer – u Rakovici je pronađeno beživotno telo dečaka koji se, navodno, obesio jer je to “izazov” na TikToku zahtevao.

Najavljeno grupno samoubistvo

Poslednji u nizu incidenata dogodio se sinoć, kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije dobilo dopis od Interpola, koji upozorava na grupno samoubistvo mladih najavljeno putem TikToka.

Ovaj dopis stigao je isključivo radi informisanja jer je grupno samoubistvo bilo najavljeno u Rusiji, ali MUP Srbije svejedno je obavestio roditelje da obrate pažnju na aktivnosti svoje dece na internetu u narednim danima.

Najbolji način da se deca zaštite od negativnih uticaja društvenih mreža, ako već moraju da im imaju pristup, jeste to da im roditelji ukažu na to da ne bi trebalo širiti privatne informacije, kao i da ne trebalo verovati svemu što se na internetu nalazi, smatra naša sagovornica.

 

Izvor: b92, Foto: wp acces

Copy link
Powered by Social Snap