facebook

Svi imamo ovo cveće u kući, a niko ne zna koliko je moćno

 

Svi imamo ovo cveće u kući, a niko ne zna koliko je moćno. Verovatno ne postoji kuća u Srbiji koja nema ovo cveće!

Ljubičice krase gotovo svaki prozor u Srbiji, a osim što je vrlo dekorativno, ovo cveće je i veoma zdravo.

Gornji, nadzemni deo biljke koristi se za pravljenje čaja, koji sjajno deluje na disajne organe, pa tako pomaže kod bronhitisa, astme, infekcija disajnih organa, gripa i prehlade, kašlja.

Osim toga, čaj od ljubičice pomaže i kod glavobolja i migrena, deluje veoma umirujuće zbog čega je sjajan saveznik u ublažavanju stresa, nesanice, anksioznosti, a pomaže i u detoksikaciji organizma.

Da ljubičica pomaže u lečenju glavobolja i nesanice potvrđeno je i naučno – hemijskom analizom utvrđeno je da ova biljka sadrži salicilnu kiselinu, što je inače i jedan od osnovnih sastojaka aspirina.

Da biste napravili jednu šolju čaja, potrebne su vam dve kašičice osušenih i usitnjenih nadzemnih delova biljke, dva i po decilitra vode, i po želji, malo meda.

Sušenu ljubičicu ne kuvate, već prelivate ključalom vodom, ostavite da stoji pokopljeno oko pet minuta, pa procedite.

Usitnjenu sušenu ljubičicu možete da konzumirate i sa medom, za jačanje imuniteta, a za lečenje glavobolje i migrene možete da napravite i ulje. Pomešajte šaku svežih cvetova ljubičice sa pola litra maslinovog ulja i ostavite da stoji pet dana, procedite i čuvajte u tamnoj staklenoj posudi, pa koristite po potrebi.

 

Izvor: Mondo, Foto: Pixabay

Copy link
Powered by Social Snap