facebook

Šta hladne ruke govore o zdravlju

 

Izraz hladne ruke, toplo srce je simpatičan, ali to nije ono na šta hladne ruke zaista mogu da ukažu.

Kad temperatura padne, normalno je da vam ruke budu hladnije, jer sistem cirkulacije radi na tome da regulišete ukupnu telesnu toplotu. Međutim, postoje neki simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Znaci upozorenja

Ovi simptomi su znaci upozorenja da postoji problem sa nervima i cirkulacijom i da bi trebalo da posetite lekara:

1. Uporno hladne ruke i noge
2. Promene u boji kože
3. Utrnulost
4. Peckanje
5. Rane ili plikovi
6. Zategnuta koža

Na šta ukazuju

Bolesti koje se obično povezuju sa hladnim rukama: anemija, Buerger bolest, dijabetes, oboljenja perifernih arterija (PAD), Rainaudova bolest, i skleroderma. To su sve poremećaji koji mogu da smanje cirkulaciju krvi u ekstremitetima. Lekar može da dijagnostikuje osnovni problem i predloži odgovarajući tretman. Takođe, stalno hladne ruke i stopala mogu biti reakcija na određene lekove kao što su beta – blokatori i lekovi za štitnu žlezdu i migrenu.

Promrzline

Ozbiljno hladne ruke mogu dovesti do promrzlina. Kada je telo izloženo temperaturi ispod tačke mržnjenja duže vreme, kožu tkiva može da se zamrzne izaziva promrzline. Promrzline se najčešće javljaju na rukama, stopalima, nosu i ušima. Možete iskusiti utrnulost ili peckanje, a vaša koža može da izgleda bela kao vosak. U težim slučajevima, na koži mogu da se pojave plikovi. Ako mislite da imate promrzline, idite kod lekara ili hitnu pomoc za neposrednu evaluaciju.

 

Izvor: smedia.rs, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap