facebook

Razlozi opadanja kose

 

Razlozi opadanja kose. Gubitak kose nije samo problem za vaš izgled već je i indikator da možda imate neki zdravstveni problem. Donosimo devet razloga gubitka kose.

Telogen Effluvium

Reč je o fenomenu koji se događa nakon trudnoće, operacije, drastičnog gubitka kilograma ili velikog stresa. Kosa ispada puno većom brzinom od normalne, a gubitak kose većinom se primećuje šest nedelja do tri meseca nakon stresnog događaja. Telogen Effluvium može biti posledica i uzimanja nekih lekova, poput antidepresiva. Rešenje za prvi slučaj jeste probati smanjiti nivo stresa, a za drugi najbolje se obratiti lekaru za savjet.

Nasledni gubitak kose

Prema American Academy of Dermatology to je najčešći uzrok gubitka kose.

Hipotireoza

Milioni ljudi, od kojih većina žena, pate od bolesti štitne žlezde. Kada vaše telo proizvodi premalo hormona štitne žlezde reč je o hipotireozi. Kako je hormon štitne žlezde odgovoran i za rast kose, kože i noktiju njegov manjak itekako se može primetiti i na vašem izgledu.

Dobra vest je da postoje lekovi koji nivo hormona štitne žlezde mogu dovesti u normalu.

Kožne bolesti na temenu

Nezdravo teme može uzrokovati upalu koja otežava rast kose. Gubitak kose izaziva i perut, psorijaza, gljivične infekcije… Svako od ovih stanja zahteva svoj lek.

Alopecia areata

Reč je o autoimunoj bolest kada imunološki sistem napada folikule. Uzrok je nepoznat, ali bolest može biti podstaknuta stresom ili bolesti. Leči se kortikosteroidima, a važno je i pokušati smanjiti nivo stresa.

Preagresivno održavanje

Previše pranja, bojanja, feniranja može naneti štetu kosu i dovesti do previše opadanja.

Anemija

Žene koje imaju obilne menstruacije i ne jedu dovoljno namirnica bogate gvožđem sklone su anemiji, odnosno manjku gvožđa u krvi. Osim što manjak gvožđa uzrokuje umor, slabost i bledu kožu, kriv je i za gubitak kose.

Lupus

Mnogi oboleli od hronične autoimune bolesti lupus pate od gubitka kose koje je često popraćena osipom po temenu.

Sindrom policističnih jajnika

Reč je o sindromu koji je ponekad kriv za manjak kose na temenu, a višak dlaka na ostatku tela, pa i na licu.

 

Izvor: magazin.net.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap