facebook

Jedenje mesa „povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i upale pluća“

 

Jedenje mesa „povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i upale pluća“. Britanski istraživači pronašli su vezu između redovnog unosa mesa i devet nekancerogenih bolesti.

Redovno jedenje mesa povećava nečiji rizik od razvoja srčanih bolesti, dijabetesa, upale pluća i drugih ozbiljnih bolesti, pokazalo je istraživanje.

The Guardian piše da je već je poznato da unos crvenog i prerađenog mesa povećava rizik od dijagnoze raka creva. Ali ovi nalazi su prvi koji procenjuju da li je konzumacija mesa povezana sa bilo kojom od 25 nekancerogenih bolesti koje najčešće dovode do toga da ljudi budu primljeni u bolnicu u Velikoj Britaniji.

Akademici sa Univerziteta Okford koji su objavili studiju otkrili su da je konzumacija crvenog mesa, prerađenog mesa i mesa živine, poput piletine i ćuretine, bilo samostalno ili zajedno, najmanje tri puta nedeljno povezana sa većim rizikom od devet različitih bolesti.

Njihovi rezultati dodaju sve veći broj dokaza istraživača i Svetske zdravstvene organizacije da jedenje previše mesa, posebno crvenog i prerađenog, može naštetiti zdravlju. Nalazi objavljeni u časopisu BMC Medicine zasnivaju se na analizi zdravstvenih kartona 474.985 Britanaca srednjih godina. Istraživači su ispitivali detalje o njihovoj ishrani sa informacijama iz njihovih medicinskih kartona o prijemu u bolnice, kao i podacima o smrtnosti u proseku od osam godina.

Studija je zaključila: „U proseku, učesnici koji su prijavili da redovno konzumiraju meso (tri ili više puta nedeljno) imali su više negativnih zdravstvenih ponašanja i karakteristika od učesnika koji su meso jeli manje redovno. Veća potrošnja neprerađenog crvenog i prerađenog mesa u kombinaciji bila je povezana sa većim rizicima od ishemijske bolesti srca, upale pluća, divertikularne bolesti, polipa debelog creva i dijabetesa, a veća potrošnja mesa živine povezana je sa većim rizicima od gastroezofagealne refluksne bolesti, gastritisa i duodenitisa, divertikularne bolesti, bolesti žučne kese i dijabetesa “.

Akademici, predvođeni dr. Keren Papier iz univerzitetskog odeljenja za zdravlje stanovništva, otkrili su da svakih 70 grama neprerađenog crvenog mesa i prerađenog mesa koje je neko svakodnevno konzumirao povećava rizik od srčanih bolesti za 15% i dijabetesa za 30%.

To meso može povećati rizik od srčanih bolesti jer sadrži zasićene masne kiseline, koje mogu povećati lipoprotein male gustine ili „loš“ holesterol, za koji je poznato da ljude dovodi u veći rizik od srčanih problema. Slično tome, svakih 30 grama živinskog mesa pojedenih dnevno povećalo je rizik od razvoja gastroezofagealnog refluksa za 17% i dijabetesa za 14%, utvrdili su.

Međutim, uglavnom su ljudi koji su jeli meso prekomerne telesne težine ili su bili gojazni, ili oni koji su bili izloženi ovim rizicima, pokazalo se tokom studije. Većina povećanih rizika od identifikovanih bolesti smanjena je nakon što se uzme u obzir indeks telesne mase učesnika.

„Čini se da razlike u BMI u kategorijama konzumacije mesa predstavljaju značajan deo povećanih rizika“, kaže se u članku BMC Medicine, a prenosi The Guardian.

Međutim, redovno jedenje mesa smanjilo je rizik da neko pati od anemije sa nedostatkom gvožđa.

„Odavno znamo da će konzumiranje neprerađenog crvenog mesa i prerađenog mesa verovatno biti kancerogeno, a ovo istraživanje je prvo koje je u jednoj studiji procenilo rizik od 25 nekanceroznih zdravstvenih stanja u odnosu na unos mesa“, rekla je dr Papier.

Dalje istraživanje bilo je potrebno da li razlike u riziku koje su primetili ona i njen tim odražavaju „uzročno-posledične veze [sa unosom mesa] i, ako jesu, u kojoj meri se ove bolesti mogu sprečiti smanjenjem potrošnje mesa“, dodala je ona.

Public Health England je rekao da svako ko jede više od 90 g crvenog ili prerađenog mesa dnevno treba da smanji na 70 g. Dr Alison Tedstone, glavni nutricionista agencije, rekla je: „Globalno dokazi sugerišu da ljudi koji jedu crveno i prerađeno meso treba da ograniče unos. Iako to može biti deo zdrave ishrane, previše jesti povezano je sa povećanim rizikom od razvoja raka creva“.

„Radi svog zdravlja, ljudi bi trebalo da slede smernice za zdravu, uravnoteženu ishranu utvrđene u PHE-ovom vodiču za jetvere“, dodala je ona.

Naučno-savetodavni odbor za ishranu prvi put je izjavio 2010. godine da jesti previše crvenog ili prerađenog mesa verovatno povećava rizik od raka creva. Profesor Robert Pickard, član Savetodavnog odbora za hranu, koji je odgovorio u ime mesne industrije, rekao je: „Sve u svemu, važno je razmišljati o balansu namirnica koje čine raznovrsnu i zdravu ishranu – puno celih žitarica, voće i povrće i ograničene količine hrane sa visokim sadržajem zasićenih masti, soli i šećera – umesto da se fokusirate samo na jednu određenu hranu. Crveno meso može da bude deo zdravijeg načina ishrane.

 

Izvor: Report.rs, Foto: Pixabay

Copy link
Powered by Social Snap