facebook

ATP objavio novi način bodovanja liste

 

ATP objavio novi način bodovanja liste. ATP je objavio paket mera kako bi podržao igrače i turnire tokom sezone koja je i dalje obeležena pandemijom koronavirusa.

U “paketu mera” nalaze se rešenja za nagradne fondove turnira serije ATP 250 i ATP 500, ali i nešto drugačiji sistem bodovanja koji će uvesti nešto što se zove “Kovid 19 zaštićeni ranking”, koji će omogućiti igračima dodatnu sigurnost u trenutnim uslovima.

Prva odluka tiče se nagradnog fonda na turnirima serije ATP 250 i ATP 500, a to je da će nivo nagradnog fonda tih turnira porasti sa 50 na 60, odnosno 80 odsto.

Povećanja, koja će moći da dostignu maksimum od 5,2 miliona dolara, biće finansirana kroz redistribuciju dela ATP Bonus pula, koji je do sada raspodeljivao između Top 12 igrača na kraju sezone.

Pristanak na ovo pravilo dali su i članovi ATP Saveta igrača među kojima su Rodžer Federer i Rafael Nadal.

Naši prihodi od turnira su pogođeni restrikcijama zbog prodaja karata i teško je očekivati napredak na tom planu pre sredine godine. Naš fokus je na tome da obezbedimo da Tur nastavi da podržava što je moguće više igrača i zato bih se zahvalio najbolje rangiranim igračima i Savetu igrača koji su podržali ove mere, koje će poboljšati uslove za vreću grupu igrača narednih meseci”, kaže predsednik ATP Andrea Gaudenci.

Promene u računanju ATP liste

Kada je reč o ATP listi i rangiranju, čini se da su u ATP maksimalno iskomplikovali ionako komplikovanu računicu.

Doneta je odluka da se i dalje produži sistem “najboljih rezultata” i to će važiti sve do 9. avgusta 2021. godine. Rezultati sa svih turnira od 4. marta do 5. avgusta 2019. godine, a koji se nisu održali u 2020. godini, računaće se za još 52 nedelje, ali sa 50 odsto. Redukcija će se računati sve do originalnog datuma kada se ti bodovi brišu iz liste, a igrač će moći da računa na bolji od dva rezultata sa turnira iste kategorije.

Na primer, igrač će moći da računa ili 50 odsto osvojenih bodova iz Madrida 2019. ili na sto odsto bodova osvojenih na istom turniru 2021. godine, u zavisnosti od toga šta je veće, što će mu se računati u naredne 52 nedelje.

Rezultati sa turnira u 2020. koji su morali da promene poziciju u rasporedu (Kicbil, Hamburg, Rim i Rolan Garos) će se takođe računati u dodatne 52 nedelje sa 50 odsto od njihovih originalnih datuma brisanja poena i biće poređeni sa rezultatima iz 2021. po “Best of” logici. Rezultati sa ovih turnira iz 2019. se brišu iz računanja u vreme kada je to predviđeno trenutno važećim kalendarom.

U 2021. svi rezultati pre Vimbldona biće računati kao “najbolji od ostalih” turnira. Računalo se da će se normalno računanje po 52-nedeljnom sistemu biti nastavljeno 16. avgusta 2021. godine na Mastersu Sinsinati, ali ukoliko ne bude naknadnih promena, to znači da će se tradicionalni sistem računanja liste ponovo vratiti na snagu 15. avgusta 2022.

Odluka da se zadrži 50 odsto poena zarađenih u 2019. tokom perioda koji odgovara suspenziji igre u 2020. godini, omogućava igračima određenu meru sigurnosti u mesecima kada su i dalje na snazi restrikcije putovanja.

“KOVID 19 zaštićeni ranking”

ATP je takođe doneo odluku o zaštićenom rankingu igrača u periodu pandemije koronavirusa.

Po tome, igrači koji se ne takmiče četiri nedelje uzastopno, imaće pravo na “Zaštićeni kovid 19 ranking”. Mera je doneta kako bi omogućila veću fleksibilnost igračima prilikom planiranja turnira, bez da to ima negativan uticaj na njihovu mogućnost da idu na buduće turnire.

Igračima će biti garantovane četiri prilike za ulazak na turnire, izuzev grend slemova i Olimpijskih igara, a gde će se računati njihov “zamrznuti ranking”.

Igrači će moći da koriste svoj “Kovid 19 zaštićeni ranking” za ulaz na isto toliko Masters turnira koliko su ih propustili tokom perioda kada su odsustvovali sa takmičenja.

 

Izvor: b92, Foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap