facebook

Nišavski okrug: Prošle godine kupljeno pola miliona maski

 

Nišavski okrug: Prošle godine kupljeno pola miliona maski. Epidemija korona virusa višestruko je prošle godine uvećala kupovinu vitaminskih preparata, maski i dezinfekcionih sredstava, podaci su Apotekarske ustanove Niš koja apoteke i ispostave ima na području čitavog Nišavskog okruga.

Građani su prošle godine kupili više od pola miliona zaštitnih maski samo u apotekama Apotekarske ustanova Niš, dok su pretprošle godine kupili tek nešto više od 17.000 komada.

Prema podacima te ustanove dostavljenim agenciji Beta u 2020. godini najprodavanije su bile hirurške maske i epidemiološke maske KN95.

U toku prošle godine prodato je nešto više od 370.000 hirurških maski i blizu 130.000 epidemioloških maski KN95, dok u 2019. godini nije prodata nijedna epidemiološka maska.

Kupovale su se “na veliko” i različita dezinfekciona sredstva, uglavnom gelovi za dezinfekciju ruku i male bočice etanola.

Građani su u apotekama Apotekarske ustanove Niš, jedinoj državnoj apotekarskoj ustanovi na području Nišavskog okruga, kupili prošle skoro 50.000 različitih boca dezinfekcionih sredstava, a u 2019. godini nešto više od 6.600 boca.

Bočica etanola od 100 mililitara najtraženiji je proizvod i prodato je skoro 18.000 komada tog dezinfekcionog sredstva, i gotovo 15.000 gelova za dezinfekciju ruku.

Vitamin “C” i vitamin “D” bili su bili među najtraženijim vitaminskim preparatima.

Podaci Apotekarske ustanove Niš govore da su građani kupili prošle godine 65.000 pakovanja vitamina “C” i 19.000 različitih preparata sa vitaminom “D”.

Podaci govore da je u odnosu na 2019. godinu kupovina vitamina “C” uvećana skoro dva i po puta, dok je prodaja vitamina “D” uvećana polovinu.

Apotekarska ustanova Niš na području Niša i opština Ražanj, Aleksinac, Gadžin Han, Svrljig, Doljevac i Merošina ima 43 apoteke i ispostave.

 

Izvor: Beta, b92, Foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap