facebook

Kon ne odustaje: “Jedino realno su oštre mere i vanredno stanje”

 

Kon ne odustaje: “Jedino realno su oštre mere i vanredno stanje”. Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da je medicinski deo Kriznog štaba zahtevao mnogo strože mere.

Te mere podrazumevle su da sve bude zatvoreno, sem prehrambenih prodavnica, apoteka, pumpi.

“Imali smo za vikend i gužve po radnjama zbog skraćenja radnog vremena i ne mislim da će se puno uočiti posledice tih mera koje su važile za vikend”, rekao je Kon.

Kada je reč o potpunom zatvaranju, Kon kaže da je minimum potrebno zatvoriti sve objekte (sem prodavnica, pumpi, apoteka…) na sedam dana, do 10.

To bi podrazumevalo da objekti budu zatvoreni, ali samim tim je potrebno uvesti vanredne mere.

“Nije bilo reči o samom policijskom času, ali u slučaju vanrednog stanja može se i o tome razmišljati. Važno je sprečiti nezaštićene kontakte i očigledno je da se nalazimo u posebnoj situaciji. Ovo dugo traje i ne bismo smeli a dopustimo ponovno vraćanje non-bolnica na kovid sistem”, kaže Kon.

Lična odgovornost, kaže, očigledno ne može da se očekuje i činjenica je da je kontrola otkrila niz ilegalnih skupova koji omogućuju dalje širenje virusa.

“Jedino realno je da se ide ka oštrijim merama, a one zahtevaju vanredno stanje”, rekao je on.

Podsetimo, Kon je ranije danas rekao da vanredno stanje nema alternativu, da su potrebne oštre mere “inače ćemo pući k’o zvečka”.

 

Izvor: b92, Foto: Printscreen

Copy link
Powered by Social Snap