facebook

Kako prepoznati i lečiti vrtoglavicu

 

Kako prepoznati i lečiti vrtoglavicu. I vrtoglavica je, kao i glavobolja, samo simptom koji se javlja u toku mnogih nervnih, ali i drugih bolesti.

Simptomi

Vrtoglavica je stanje kada čovek nije sposoban da održi ravnotežu. Kod vrtoglavice čovek oseća mrak pred očima, oseća da se predmeti spoljašnjeg sveta okreću oko njega ili da se on obrće oko svoje ose. Može imati osećaj da mu se vrti u glavi, da se ljulja na moru ili u čamcu. Kretnje glavom pojačavaju i izazivaju osećaj vrtoglavice. Uz vrtoglavicu gotovo uvek dolaze i mučnina, bledoća, znojenje, glavobolja i povraćanje. Neretko se vrtoglavica završava nesvesticom.

Kako se i kada javlja vrtoglavica

U održavanju ravnoteže učestvuju čula vida i dodira, a najviše čulo koji je vezano za polukružne kanaliće u unutrašnjem uhu. Zbog toga, kad obole ovi organi, dolazi do vrtoglavice. Već iz ovoga se vidi koliko su uzroci vrtoglavice različiti. Vrtoglavica se javlja kod oboljenja unutrašnjeg uha, smetnja vida (kratkovidnost ili dalekovidnost), migrene, oboljenja i tumora mozga, smetnja cirkulacije krvi (srčana slabost, jako krvarenje), kod morske bolesti i drugih bolesti kretanja (avionom, autobusom). Za vreme napadaja vrtoglavice čoveka treba položiti u vodoravan položaj, u tihoj i tamnoj sobi.

Kako lečiti vrtoglavicu

Lečenje vrtoglavice je uzročno, tj. treba lečiti bolest koja je dovela do vrtoglavice. U svakom slučaju, kad dođe do vrtoglavice, odmah je potrebno potražiti savet i pomoć lekara. Kod vrtoglavice izazvane putovanjem (brodom, avionom, autobusom) daju se razni lekovi (vertigosan, navisan, movibon i slično).

 

Izvor: kako.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap