Kako odgajiti dete

 

Odgajanje deteta je najveći, ali i najteži zadatak u životu jedne osobe. Postoje pravila kako bi trebalo usmeriti dete prema životu još od njegove najranije dobi. To nije lak zadatak, ali pravi roditelj bi trebao sa zadovoljstvom usmeravati dete na pravi put.

Budite jasni i ne menjajte svoje mišljenje kada je jednom izrečeno

Ako imate svoj jasan stav dete će od vas učiti od najmanjih nogu da je vrlo važno stajati iza svoje reči. Osim toga vama će biti lakše jer će ono shvatati da roditelj misli ozbiljno i da mu se neće isplatiti zahtevati ono što ne može dobiti. Sa tim ga učite koliko je važno imati svoje JA i biti čvrst u svojim odlukama.

Nagrađivanje kada je to zasluženo

Kada dete uradi nešto dobro ili je bilo poslušno, vrlo je važno da oseti koliko je bitno biti dobar. Jedan od načina da mu to približite je nagrada koja može biti u obliku neke željene igračke ili da mu se ispuni nekakva želja, poput odlaska u park, igraonicu ili tako nešto. Sa time ga podstičete na dobra dela ili na poslušnost prema vama. Nagrada je važna i za dalje odrastanje kao i za veselje vašeg deteta, tada će se ono osećati ponosno na sebe, što je vrlo važno za njegovo zadovoljstvo.

Strogoća ali do određene granice

Ako dete učini nešto pogrešno, nemojte vikati na njega ili još gore, upotrebljavati fizičko nasilje nad njim. Makar to bio i lagani udarac po guzi, nije način za nešto postići. Ono može iz toga jedino dobiti strahopoštovanje prema vama, ali nikako i poštovanje. Sve što će naučiti iz toga je kako biti nasilan, i to da je nasilje rešenje problema. Smatramo da vam to nije cilj i da ne želite odgajiti budućeg nasilnika koji će stvarati probleme gde god bude prilike za to. Način za rešiti problem koji imate sa detetom je razgovor. Pre svega primenite savet gore naveden, da budete dovoljno jasni. Pričajte sa njim o razlozima koji su loši zbog njegove neposlušnosti, dajte mu primere i posledice određenog negativnog ponašanja i budite uporni, ponavljajte to iz dana u dan. Ako i tada neće biti rezultati tada vam je potrebna stručna pomoć i nemojte se ustručavati da je potražite. I to je jedan od uloga za srećnu budućnost vašeg deteta.

Recite NE nerealnim zahtevima

Nikako nemojte razmaziti svoje dete – za vašu dobrobit, ali i ono važnije za njegovu. Ono treba znati gde su granice vašeg popuštanja jer vi ste ti koji odlučujete, a ne ono. Ako razmaženo plače kada ne dobije šta želi setite se da, ako popustite samo trenutno, zamrsili ste situaciju. Sledeći put biće još gore, jer ono će znati da plačem dobije šta želi. Zahtevi će biti sve veći i ono će početi manipulisati sa vama. U tom slučaju vi niste ti koji odlučujete, već to postaje upravo ono. To nikako nije dobro jer znate i sami da dete ne može i nebi smelo donositi odluke umesto vas. Osim toga s tim ste ga naučili jedino to da sve može dobiti, što nije realno za njegovu budućnost. Kada odraste biće mu teže jer ga život neće maziti tako kako ga mazite vi. Neće se moći prilagoditi problemima kao ni ljudima. Sve to donosi sa sobom težak život razmažene osobe koja mora po svaku cenu dobiti ono što želi. Mislimo da takvu budućnost ne želite svom detetu.

Pažnja i ljubav

To je nešto najvažnije što bi trebali dati svom detetu, ali i naučiti ga da zna to i pružiti. Sigurno ne želite da jednog dana postane bezosećajno biće koje neće hteti ali ni znati pokazivati svoje emocije. Ljubav koju mu pružate uči ga nečemu lepom i vrlo je bitna za njegovo zdravo odrastanje u kvalitetnu i toplu osobu koja će znati pružiti pažnju i sve što ide uz to. Toplina koju mu dajete greje ne samo njegovo srce već i njegovo zadovoljstvo. Ljubav koja će vam tada biti uzvraćena nešto je najlepše što čovek može osetiti u celom svom životu.

 

Izvor: savjetnikuspjeha.com, Foto: pixabay

Copy link
Powered by Social Snap