Kako naučiti dete da traži ono što želi

 

Umetnost pregovaranja uči se od mladosti i deca moraju naučiti kako asertivno – umesto agresivno ili manipulativno – tražiti ono što želi.

Umetnost pregovaranja uči se od mladosti. Neka deca ne znaju tražiti ono što žele pa zbog toga svoje zahteve postavljaju agresivno ili pokušavaju izmanipulisati druge tako da dobiju ono što žele. Ali, dete možda uopšte nije kanilo biti agresivno niti manipulativno – jednostavno mu nedostaje veština da traži ono što želi.

Kako izgleda asertivan zahtev (zahtev ljudi koji se bore za svoja prava ne ugožavajući tuđa)?

– direktan je – ne okolišamo nego direktno kažemo što želimo (npr. mogu li dobiti čokoladu?)
– kratak – ne koristimo više reči nego što je potrebno
– pristojan je i pokazuje razumevanje za osobu od koje nešto tražimo (npr. mama, znam da imaš puno posla, ali možeš li mi pokazati kako se igra ova igra?)
– neugrožavajući – ne uključuje ni najmanji oblik pretnje, ucene
– nemanipulativan

Svaki put kad dete zahteva nešto na neprimeran način, upozorite ga i recite mu kako bi trebalo. Takođe naglasite da je puno veća verovatnoća da će dobiti ono što traži ako zahtev postavi onako kako ste mu objasnili. Naravno, treba mu reći i da to ne garantuje da će svaka njegova želja biti ispunjena. Neke će želje ostati samo želje, barem do daljnjeg.

Problema može biti i u odnosu sa drugom decom. Ako je vaše dete sklono pozajmljivati svoje stvari, a onda mu je neprijatno tražiti ih nazad – naučite ga tehniku pokvarene ploče. A tehnika može i vama dobro doći. Sastoji se u tome da mirno ponavljate svoj zahtev ponovo i ponovo, ne odgovarajući na primedbe i argumente druge osobe.

 

Izvor: cuvarkuca.hr, Footo: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap