Šta znači oprostiti i kako praštati

 

Praštanje. Jedna od stvari sa kojom se često susrećemo. Verovatno se pitamo zbog čega bismo nekome oprostili?! Kako oprostiti?! Šta praštanje znači za naš odnos?

Praštanje vas oslobađa

Sve dok nekome ne oprostite vi ste povezani sa tom osobom. Vaše misli će se stalno vraćati na osobu koja je pogrešila i stalno ćete iznova proživljavati tu situaciju. Emotivni link među vama ostaće toliko jak da će u vama izazivati mnogo patnje, koja će se reflektovati u vama, a u krajnjoj liniji i vi ćete biti negativni i izazivati bol ljudima sa kojima ste okruženi i koji su vam dragi.

Kada oprostite oslobađate se te osobe. Kada oprostite oslobađate se agonije.

Oprostite sebi

Ono što mislite o drugim ljudima često je refleksija onoga što mislite o sebi iako to nije uvek očito. Druge ljude osuđujemo onoliko strogo koliko osuđujemo sebe. Osoba koja je na primer vrlo kritična prema drugima verovatno je vrlo kritična i prema sebi.

Ako oprostite sebi na nečemu što ste nepromišljeno uradili prije 10 godina, pa zatim i bliže stvari, navika praštanja će se ukoreniti u vama, pa ćete lakše praštati drugima.

Oprostite svima

Ponekad lakše opraštamo velike i krupne greške, a zbog sitnica se znamo duriti godinama.

Kada oprostite, stvarno oprostite

Kada oprostite nemojte se više vraćati na to ili ćete nastaviti omotavati se lošom vezom sa tom osobom. Možete na praštanje gledati kao takmicenje između dve osobe i misliti kako praštanjem pokazujete da ste bolja osoba od druge strane i time pokazivati svoju superiornost.

Ali od veće je koristi da na praštanje gledate kao na oslobađanje od druge osobe i zatočenosti u prošlosti.

Praštanje nije za slabiće

Može vam se učiniti kao da je praštanje jedna verzija odustajanja, da praštaju slabi, a da se oni snažni ljute i osvećuju. Međutim, realnost je potpuno drugačija. Ako ne oprostite to će vas izgrizati iznutra. Stalno ćete u sebi ponavljati argumente i sećanja, i kreirati još više patnje za sebe.

Praštanje vas oslobađa, ali je vrlo teško. Lako je nositi ljutnju u sebi, ali oprostiti, zaboraviti i nastaviti mirno dalje, to mogu samo oni najjači.

Uz praštanje vam je budućnost bolja

Ako praštanje gledate iz praktične perspektive tada je ono vrlo pametno. Praštanje vas štiti od bolnih iskustava.

Praštanje vraća vas u centar, a ne drugu osobu. Vi ćete prestati žaliti za onim što je već u prošlosti i poštedeti se nepotrebnog rasipanja energije. Na taj način ćete imati više energije da se posvetite sadašnjosti i onome što želite u budućnosti.

U praštanje ne trebate uključiti drugu stranu

Mnogi misle da oprostiti znači nazvati drugu osobu i reći joj da je oprošteno. To je ponekad moguće, ali najčešće nije i nije ni potrebno. Praštanjem se trebate osloboditi negativnih veza sa tom osobom, a ne uspostavljati nove izjavama o praštanju. Praštanje se radi u sebi. Reći ćete sebi kako više nećete razmišljati o tome, nećete biti ljuti ili razmišljati o osveti, i jednostavno ćete nastaviti dalje bez razmišljanja o tom događaju.

Oprostiti ne znači nastaviti tamo gdje ste stali

To što ste oprostili ne znači da ćete dati priliku osobi koja vas je povredila da to uradi još jednom, nego praštanjem sebe oslobađate povezanosti i negativnih emocija vezanih uz tu osobu.

Ponekad je moguće, ako obe strane žele, nastaviti tamo gde ste stali, ali praštanje izvorno ne znači to. Oprostiti znači da ste sposobni izdići se iznad nečije greške, priznavši da svi grešimo i krenuti svojim putem. Taj put može uključivati osobu kojoj ste oprostili, ali put se nastavlja od greške, a ne od tamo gde je bio pre nje.

 

Izvor:covermagazin.com, Foto:unsplash

Copy link
Powered by Social Snap