Kako se nositi sa dečjom hiperaktivnošću

 

Kako se nositi sa dečjom hiperaktivnošću? Hiperaktivnost je povećana motorička aktivnost deteta propraćena lakim otklonima pažnje i nepredvidivim i impulsivnim reakcijama.

Simptomi koji upućuju na hiperaktivnost: dete ne može sedeti u miru, stalno je u pokretu i ustaje, ima poteškoća kada treba mirno sedeti i nešto tiho raditi, često je u pogonu, preterano priča, često odgovara i pre nego što sasluša pitanje do kraja, teško može čekati na red, često prekida i ili ometa druge.

Da je dete opterećeno sa dečjom hiperaktivnošću, može se primetei oko treće godine života, a obično se utvrđuje ili dijagnostifikuje polaskom deteta u školu. Uzroci zbog kojih dolazi do hiperaktivnosti mogu biti u funkcionisanju mozga, faktoru nasleđa ili socijalnim i emotivnim odnosima.

Hiperaktivnom detetu treba osigurati dovoljno prostora za kretanje. Poželjno je što više boraviti u spoljašnjem otvorenom prostoru gde se dete može slobodno kretati i sigurno igrati. Hiperaktivnom detetu poželjno je nuditi igre sa motoričkim kretanjem, npr. penjanje, silaženje, provlačenje, igre sa loptom, preskakanje užeta i sl.

Takođe je važno napomenuti da sa hiperaktivnim detetom treba komunicirati kontatkt oči u oči, znači da dete komunicira sa jednom osobom, a što manje ga voditi u mnogobrojne grupe. Problem hiperaktivnosti je sve češći i to češće kod dečaka nego kod devojčica. Uz odgovarajući odgoj i pozitivno usmeravanje hiperaktivnog deteta uz stručno vođstvo, hiperaktivno dete postaje uspešna odrasla osoba adekvatnog ponašanja.

 

Izvor: cuvarkuca.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap