Da li oprostiti prevaru?

 

Večito, mučno pitanje: Da li oprostiti prevaru?

Najvažnije je odrediti uzroke prevare, saznati imate li posla sa serijskim preljubnikom i raščistiti sami sa sobom je li veza vredna spašavanja.

Nevera ostavlja duboke emocionalne tragove i u trenu može uništiti svaku vezu ili brak. Spašavanje odnosa nije nimalo lako i najpre treba postaviti pitanje zaslužuje li preljubnik oproštaj, a potom i drugu priliku, tvrdi britanski stručnjak za veze Tracey Cox.

Prvi korak: Zaslužuje li preljubnik drugu priliku?

Imam li posla sa serijskim preljubnikom?

Važno se je zapitati je li ta prevara prva ili samo jedna u nizu. Ako je reč o serijskom preljubniku, velika je verovatnoća da će on to ponavljati sve dok vidi da se može izvući. Ako se međutim, radi o nekome ko je prvi put pogrešio, valja pre razvoda uzeti u obzir sve zajedničke godine i uloženi trud, savetuje Cox.

Zašto je partner to učinio?

Prevara može biti tek posledica pijane noći, odgovor na manjak strasti kod kuće ili čista znatiželja. Iako je teško razumeti važno je doći do tačnog uzroka kako biste ga raščistili i nastavili dalje, naravno ako ste tako odlučili.

Šta bi učinio da se ponovno nađe u sličnoj situaciji?

U takvoj se situaciji nameće pitanje, šta bi partner učinio da se u budućnosti nađe u sličnoj situaciji. Normalno je da sumnja postoji, ali ako ni sam ne može garantovati da se preljuba neće ponoviti i ne želi se potruditi, možda i nije vreme za drugu priliku, poručuje Cox.

Kaje li se zbog svojih postupaka?

Jedan od dobrih pokazatelja zaslužuje li neko drugu šansu jeste i oseća li se krivo zbog svojih dela. Ako se kaje zbog prevare, to je znak da je svestan svojih grešaka i spreman je raditi na vezi.

Drugi korak: Dajte sebi prostora

Nevera uzrokuje navalu emocija sa kojima se teško nositi. Stoga se preporučuje i fizički odvojiti od partnera kako biste ih sredili i potom odlučili šta želite. Razdvojenost će omogućiti da se strasti smire, ali i sprečiti obe strane da kažu nešto zbog čega bi mogli zažaliti.

Treći korak: Jasni zahtevi i očekivanja

Čim sredite svoje emocije nađite se sa partnerom. To ne znači da ćete se odmah pomiriti, već je to samo sastanak na kojem ćete odlučiti je li veza vredna spašavanja. Najvažnije je da obje strane budu iskrene u svojim zahtevima i očekivanjima.

Četvrti korak: Gradnja nove veze

Ako ste odlučili oprostiti, trebate znati da je vaša stara veza mrtva. Stoga treba krenuti iz početka. Ta veza možda neće imati jednako poverenje kao prva, ali biće znak da vas ništa ne može rastaviti, tvrdi Cox.

Iz neprijatne situacije može se roditi još bolji odnos, ali samo uz određena pravila. Ta pravila uključuje pričanje o stvarima koja vas muče i ponovnu izgradnju poverenja.

Peti korak: Vreme je za promene

Sa novom vezom obe strane pristaju poraditi na sebi i popraviti stvari koje su jednog od njih naterale da utehu pronađe u tuđem krevetu.

Međutim, ako je partner već odlučio oprostiti prevaru, onda je ne bi trebao više ni spominjati, naročito ne u društvu. Sarkastične primedbe i komentari o prošlosti uništiće brak zato što su dokaz da niste spremni za novi početak.

 

Izvor: 24sata.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap