Rusija odobrila svoju treću vakcinu protiv kovida-19

 

Rusija odobrila svoju treću vakcinu protiv kovida-19. Rusija je odobrila i treću vakcinu za domaću upotrebu, izjavio je za državnu televiziju premijer Mihail Mišustin, iako masovnija klinička ispitivanja CoviVaca koju proizvodi Centar Čumakov tek treba da počnu.

U Rusiji su već registrovane dve vakcine protiv koronavirusa – Sputnik V koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja ruskog Ministarstva zdravlja i EpiVac Državnog istraživačkog centra za virusologiju i biotehnologiju Vektor u Novosibirsku.

U oba slučaja je Rusija je odobrila vakcinu pre nego što su zaključena završna klinička ispitivanja, što je izazvalo sumnjičavost nekih zapadnih načnika.

Sputnik V je dobio zeleno svetlo u avgustu, a treća faza kliničkih ispitivanja je počela u septembru. Masovna vakcinacija je započeta u decembru, a preliminirani rezultati su pokazali da ta vakcina  efikasna 91,4 odsto.

Prvom dozom Sputnika V vakcinisano jeje do sada više od dva miliona Rusa.

Uvođenje druge vakcine, EpiVaca, upravo započinje.

„Rusija je danas jedina zemlja na svetu sa već tri svoje vakcine protiv kovida-19“, rekao je Mušustin.

Centar Čumakov, koji je 1955. u Sankt Peterburgu osnovao Mihail Čumakov, poznat je po saradnji sa američkim naučnikom Albertom Sabinom na samom vrhuncu Hladnoga rata, a koja je urodila razvojem vakcine protiv dečije paralize.

Za razliku od Sputnika V, koji koristi modifikovani bezopasan virus prehlade kako bi izazvao telo da proizvodi antigen i pomogne imunološkom sistemu u borbi protiv zaraze koronavirusom, CoviVac je je vakcina koja safrži ceo virus koji je onesposobljen, odnosno lišen je svake mogućnosti replikacije.

CoviVac se daje u dve doze u razmaku od 14 dana. Transportuje se i skladišti na normalnoj temperaturu frižidera od dva do osam stepeni Celzijusa.

 

Izvor: N1, Foto: Pixabay

Copy link
Powered by Social Snap