Ljubav je… Šta je to ljubav

 

Ljubav je najmoćnije oružje dobra, ne samo u svetu, nego i u problematičnoj vezi. Kad odlučimo dopreti do našeg partnera sa stavom punim ljubavi i radnjama koje prate taj stav, stvaramo plodnu zemlju na kojoj sukobi mogu biti rešeni.

Ljubav (ni)je osećaj

Putem moćnih medija kao što su romantične komedije i muzika odmalena smo naučeni verovati kako je ljubav osećaj. Zbog takvog uslovljavanja dopuštamo da naši osećaji određuju naše postupke. Koliko ste puta vođeni emocijom izgubili strpljenje i uradili nešto što ste kasnije zažalili? Istina je da često i jeste pod uticajem određenih emocija, ali one vas ne bi smele kontrolisati. Osećaji dolaze i prolaze, a ako svoje najvažnije odnose utemeljimo na tome kako se osećamo u određenom trenutku, pred nama je teško i neprijatno putovanje. Naši bi postupci trebali biti vođeni nadama, vrednostima i težnjama. Pa nemate baš svako jutro dobar osećaj i radosno idete na posao, zar ne? Ali ipak se spremite i odete i na kraju znate da ste postupili dobro. Isto važi i za vezu.

Izbor pozitivnih radnji u najtežim trenucima, u trenucima kad vam vaš partner najviše ide na živce, sadrži potencijal za preokrete u problematičnom braku ili vezi. Jer upravo će takav stav biti najveći potencijal za podsticanje pozitivne promene u njegovom ponašanju olakšavajući mu da vam uzvrati vašu ljubav. Imajući na umu kako je ljubav je naša najdublja emocionalna potreba, osoba koja ispuni tu potrebu imaće najveći uticaj na naš život.

Ljubav je glagol

Vi možete voleti vašeg partnera čak i ako ne gajite tople osećaje prema njemu. Emocionalna toplina se može ponovno roditi, ali ona je rezultat ljubavnih radnji. Ako samo čekamo da se tople emocije vrate, možemo čekati u nedogled, ali ako izaberemo ljubavne radnje prema partneru, pokrećemo krug koji stimuliše tople emocije. Stoga valja imati na umu kako je ljubav odluka, način razmišljanja i ponašanja. Ljubav je stav koji kaže:

Odlučio sam paziti na tvoje interese. Kako ti mogu pomoći?

Ljubav je glagol, a ne imenica. To je nešto što činimo, a ne nešto što nam se događa. A ljubav – osećaj – je plod ljubavi glagola. Nažalost, naša savremena kultura prisnost izjednačava sa seksom, a ljubav proglašava osećajem. Obe su zamisli varke i ne bismo smeli dopustiti da takve pogrešne filozofije određuju smer naših života. Seks je samo senka prisnosti; osećaji samo miris cveta koji nazivamo ljubavlju, a ti cvetovi nisu uvek u razdoblju cvatnje.

Ljubav je jedini razborit izbor u bilo kojoj situaciji i jedni zadatak dostojan života. Nekad ćete morati birati čvrstu i odlučnu. Takva ljubav nije manja ljubav, ona je samo drugačija i može biti čak i teža od nežne ljubavi. U izražavanju čvrste ljubavi možda ćete morati ići protiv emocije straha od onoga što će vaš partner učiniti preduzmete li takvu ljubavnu radnju. No ako je to jedini način ne dopustite strahu da vas zaustavi. Nekad će to značiti odlazak bračnom savetniku, nekad odlazak na lečenje, a nekad moguće i privremeni raskid. Imajte na umu kako ljubav preduzima konstruktivne korake za dobrobit onoga ko je voljen, bez obzira na koliko teški bili ti koraci.

Duboko sam uverena i osvedočena da uvek postoji neki pozitivni korak koji se može preduzeti čak i u naizgled bezizlaznoj situaciji. I oni najmanji “dečji koraci” mogu nas dovesti do cilja načinimo li ih dovoljno.

Mahatma Gandhi je rekao:

Ma koliko bila okorela nečija ćud, rastopiće se na vatri ljubavi. Ako se pak ne promeni, to znači da vatra nije bila dovoljna jaka.

A sv. Pavao u poslanici i Korinćanima:

Ljubav je velikodušna, dobrostiva, ne zavidi, ljubav se ne hvalisa, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve veruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje.

 

Izvor: pomirenje.com, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap