Šta treba znati o žgaravici

 

Šta treba znati o žgaravici? Za žgaravicu ste sigurno čuli, sigurno ste je i iskusili više puta u životu, posebno ako ste bili trudni jer ona je jedan od najčešćih simptoma blaženog stanja. Iako u većini slučajeva potpuno bezopasna, žgaravica je veoma neprijatna pojava, a vaš doktor bi sigurno želeo da znate ovih nekoliko činjenica koje će vam pomoći da sa njom lakše izađete na kraj.

Simptomi žgaravice se razlikuju

Žgaravica se moža javiti kao onaj osećaj peckanja u gornjem delu grudi ili kao bol koji se širi iz jednjaka prema vratu i grudima. Ovi simptomi su direktna posledica pojačanog lučenja želudačane kiseline u jednjak zbog čega dolazi do manjka zaštitnog sloja i do bolova.

Najčešći uzročnici žgaravice

U većini slučajeva do žgaravice dolazi kada određenih namirnica konzumiramo više nego što bi trebalo, na prvom mestu začinjene hrane i crvenog vina. Isto tako uzrok može biti i pritisak na celi probavni trakt što je slučaj u trudnoći. Ovi uzročnici su uglavnom povremeni i napdaju u epizodama.

Postoji hronični oblik žgaravice

Kada žgaravica postane hronična najvažniji je pronaći glavni uzrok, odnosno ostala stanja koja su mogući uzrok žgaravice. Samo neki od faktora među kojima su: hormonalni disbalans, određene životne navike kao i stres mogu uticati na pojačano lučenje stomačne kiseline.

Možda imate manjak stomačne kiseline

Iako vam možda zvuči u potpunosti kontradiktorno, treba znati o žgaravici da je jedan od najčešćih uzročnika upravo manjak stomačne kiseline koji dolazi kao posledica hroničnog stresa. Kada nemate dovoljno kiseline u želucu dolazi do poremećaja kad je u pitanju rad ventila na jednjaku. To je onaj deo jednjaka koji je zadužen za propuštanje kiseline.

Pripazite sa upotrebom lekova

Da bi ublažavili žgaravicu ljudi obično posežu za nekim od poznatih lekova koji se mogu kupiti u svim apotekama i to bez recepta. Malo je poznato da ti lekovi mogu poremetiti probavu posebno ako ih koristite duže vreme u kontinuitetu i zato bi bilo bolje da se posvetujete sa lekarom ili da koristite neke prirodne lekove koji ne izazivaju nikakve nuspojave.

Najefikasniji prirodni lekovi

Kad smo već kod prirodnih lekova tu je naprvom mestu jabukovo siće koje zaista radi. Jednu kašiku sirćeta pomešajte sa čašom vode i popijte kad god osetite da bi vas mogla mučiti žgaravica. Ovu mešavinu možete uzimati i preventivno, pre jela. Ako vam pak ne pomažu prirodni lekovi, kao ni oni iz apoteke onda je vreme da posetite lekara.

Kao što smo na samom početku teksta napomenuli, žgravica obično nije simptom nekih težih oboljenja, ali u nekim hroničnim slučajevima usled kiseline može doći do oštećenja jednjaka što povećava rizik od karcinoma jednjaka. Ako se žgaravica javlja često i ako ne reaguje na lekove obavezno posetite lekara.

 

Izvor: kucica.net, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap