Pirsing: Šta treba znati

 

Bilo da se tvoji roditelji slažu da nabaciš minđušu na uvetu, pupku ili na obrvi, definitivno postoje neka medicinska pitanja o kojima bi trebalo da razmisliš, pre nego što kreneš “pod iglu”. Ukoliko ne brineš o samom postupku može se desiti da završiš sa veoma ozbiljnim infetktivnim bolestima koje te čak mogu poslati i u bolnicu.

U proteklih pet godina, doktori su videli mnogo mladih koji su imali infekcije zbog pirsinga. Neke su bile toliko ozbiljne da su pacijenti morali da uzimaju antibiotike i da ostanu u bolnici. Kako se ovo ustvari dešava?

Hiljade bakterija žive na površini tvoje kože. Generalno gledano, toliko su bezopasne da i ne znaš da su tamo. Ali – ako posečeš kožu ili je povrediš pirsingom bakterije ulaze unutra. Jednom kada se to dogodi postaju opasne i mogu da izazovu infekciju.

Evo nekih stvari koje bi trebalo da uradiš pre pirsinga:

Razgovaraj sa roditeljima

Čak i ako brineš da ti roditelji neće dozvoliti pirsing, razgovaraj sa njima. Sve više i više tinejdžera dolazi u studije za pirsing sa roditeljima. Većina legitimnih mesta za ovakve usluge zahteva da mladi ispod 18 godina dođu u pratnji roditelja. Nemoj da misliš kako to “nije cool”, to je, ustvari, najpametniji način da zaštitiš sebe.

Ne idi na neku staru tezgu u tržnom centru

Uveri se da ustanova u kojoj ćeš uraditi pirsing zadovoljava higijenske uslove. Na kraju krajeva, igla prolazi kroz tvoju kožu, krvne sudove i treba biti na oprezu.

Sterilizacija

Uveri se da su oprema i nakit koji dolaze u kontakt s tvojom kožom sterilisani od strane osobe koja će uraditi pirsing. I nemoj da misliš da će to da obavi jednostavni dodir alkohola. Mesto u kome se odvija postupak pirsinga bi trebalo da ima odgovarajuće mašine ѕa sterilizaciju instrumenata.

Postavi pitanja

Traži odgovor na bilo koje pitanje za koje smatraš da bi trebalo da postaviš pre samog postupka. Ne dozvoli da ti “majstor” kaže kako nema vremena, kako je u žurbi, jer ga čeka sledeća mušterija. Ako ne odgovori na tvoja pitanja, znači da ni nema odgovor.

Izbegni pištolj za pirsing

Pištolji ne mogu da budu sterilisani, što znači da telesne tečnosti i bakterije mogu da ostanu na njima. Ovo može da vodi do ozbiljnih, čak i po život opasnih oboljenja kao što su hepatitis B i C, i HIV.

Dakle, veoma je poželjno da dobro razmisliš o gornjim stavkama i da nađeš profesionalca, pa čak i ako to znači da treba da platiš malo skuplje. Bolje platiti na početku, jer bi ona druga cena mogla biti mnogo, mnogo veća.

 

Izvor: zivot.krstarica.com, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap