Izvučen najstariji DNK iz životinje stare više od milion godina

 

 

Izvučen najstariji DNK iz životinje stare više od milion godina.

Naučnici su uspeli da izvuku genom star milion godina iz zuba mamuta pronađenih 1970-ih u sibirskom večnom ledu.

Stručnjaci do sada nisu bili sigurni može li drevna DNK opstati duže od milion godina. Kada neki organizam umre, njegovi se hromozomi raspadnu na delove koji s vremenom postaju sve kraći. Lanci DNK nakon nekog vremena postanu toliko mali da čak ako se i izvuku iz uzorka, u sebi ne sadrže korisne informacije.

Genetičar Ludovik Orlando iz Centra za antropobiologiju i genetiku u Tuluzu, u Francuskoj, i njegove kolege uspeli su da izvuku informacije iz kosti konja stare između 560.000 i 780.000 godina, nakon čega su se zapitali može li se to isto uraditi i s još starijim uzorkom.

Pogotovo su bili optimistični kada je reč o uzorku koji je sačuvan u permafrostu jer konstantno niske temperature večnog leda usporavaju fragmentaciju DNK, prenosi Index.hr.

Lav Dalen, evolucijski genetičar iz Švedskog prirodnjačkog muzeja (SMNH) u Stokholmu, bavi se sekvenciranjem starih ostataka mamuta od 2007. godine, a nedavno je uspeo da ostvariti san genetičara iz Francuske.

Njegov tim je sekvencirao uzorke, jedan vunenog mamuta (mammuthus primigenius) i dva stepskog mamuta (mammuthus trogontherii), koje je 1970-ih iskopao ruski paleontolog Andrej Šer.

Dalen se nadao da bi DNK iz uzoraka mogao dati neke odgovore na pitanja o evoluciji vunenih mamuta, ali je bio vrlo sumnjičav zbog kvalitete uzoraka, piše naučni magazin “Nejčer”.

“Nije sve što se nalazi u večnom ledu očuvano. Velika većina uzoraka ima bezvezni DNK”, kazao je.

Ali zahvaljujući napretku u tehnologiji sekvenciranja i bioinformatike, njegov tim je naposletku uspeo da izvuče 49 miliona baznih parova nuklearne DNK iz najstarijeg uzorka, pronađenog u blizini sela Krestovka, i 884 miliona baznih parova iz drugog zuba koji pripada uzorku nazvanom Adića.

DNK analiza je pokazala da je uzorak iz Krestovke star 1,65 miliona godina, a uzorak Adiće oko 1,3 miliona.

Ova dva najstarija zuba su izgleda pripadali stepskim mamutima, evropskoj vrsti za koju se smatra da je prethodila vunenim i kolumbijskim mamutima.

 

Izvor: rtv, Foto: pixabay

Copy link
Powered by Social Snap