Nezaboravan govor Đorđa Balaševića o Beogradu pred 20.000 ljudi

 

Nezaboravan govor Đorđa Balaševića o Beogradu pred 20.000 ljudi. Pokojni Đorđe Balašević održao je 30. decembra 2017. godine spektakularan koncert u Beogradu, u krcatoj Areni.

Tada je održao govor koji je izazvao velike reakcije, a koji prenosimo u celosti.

“Najveća prevara je kad ti neko kaže, ‘reci dve-tri reči, kao, odradi to’. Dve-tri reči, moraju uvek biti jako pametne, mnogo je lakše pričati o nečem naveliko. Kad bih ja treb’o da kažem dve-tri reči o Beogradu, to bi bilo jako teško. Ja sam iz provincije dečko, mi smo dolazili u Beograd kao na hodočašće. Mladi ste vi, ne sećate se toga, ali što bi rekao Deja Šapurika iz nekih mojih priča iz ‘Kalendara’, kad smo odlazili u Beograd, mi samo što se nismo izuvali na mostu.

Svaki dolazak u Beograd je bio maturski, svaki koncert u Domu sindikata, posle u Sava centru, uvek dokazivanje, Beograd je bio glavni grad i bilo je potrebno puno, da vrediš puno, da uradiš puno, da se probiješ od mosta do Makedonske ulice i dalje.

Imao sam tu sreću da upoznam, ne, da sretnem i Batu Stojkovića, i Paju Vujisića, da upoznam Čkalju, Duška Radovića, Miru Trailović, Dragana Nikolića…”

“I kako da stane tu, u te dve-tri reči koje bih ja mogao da kažem Beogradu? A onda, opet, upalim onaj nesretni televizor, gledam one prenose iz Skupštine, gledam ‘ajfonke’, zmajeve od Šipova, gledam tipove koji bacaju Francuze sa zidina zato što imaju šalove malo drugih boja, seku šape psima, i mislim, možda i može da stane sve u tri reči…. E, moj Beograde…”, rekao je tada kantautor.

 

Izvor: b92, Foto: Printscreen

Copy link
Powered by Social Snap