Na koje načine mačke pokazuju da vas vole – neobični načini

 

Izražavanje ljubavi: 10 neverovatnih načina na koje vam mačke pokazuju da vas vole. Iako mačke ne govore, i dalje stalno pokušavaju komunicirati sa vama.

Bez obzira da li mačka mjauče zato što je gladna, ili šapama vuče po nozi jer želi vašu pažnju, uvek nađe načina da vam kaže tačno ono što želi. Isto tako, mačke stalno pronalaze nove načina kako bi vam rekle da vas vole. I baš kao što postoje spacifična ponašanja pomoću kojih pas komunicira svoju ljubav, stručnjaci su objavili kako postoje i specifični, jedinstveni načini na koje vaše mačke kažu: volim te.

Iako većina mačkoljubaca sigurno poznaje neke od njih, postoje i neki koji će vas definitivno iznenaditi.

1. Gniječi vam krilo

Kada mačka svojim šapama gura gore-dole meku površinu, poput vašg krila, radi se o jednom od brojnih načina kojima vam govori volim te.

Ako vam mačka gniječi krilo dok je mazite, time vam uzvraća pažnju i govori da i ona isto voli vas. Nažalost, ovo može biti dosta bolno, jer što je mačka srećnija, to će dublje zabijati svoje kandže u vaše meso, kažu stručnjaci iz PetMD-a. Oni predlažu da olakšate bolni deo tako što ćete postaviti debelu, mekanu prepreku između mačke i vešega krila.

2. Donosi vam poklone

Možda vam je poznato da mačke vole donositi poklone, poput igračaka ili malih, mrtvih životinja. Na taj vam način isto iskazuju ljubav.

Mačke vole darivanjem. Moćni lovci koji hvataju sve, od igračaka do buba, miševa ili žaba, često dele svoj plen sa onima koje vole. Mačke koje vam donose svoj plen zaslužuju pohvalu, kaže službena konsultantkinja za ponašanje životinja Amy Shojai. Ne bi vam doneli te darove da vas ne vole.

3. Udara glavom o glavu

Udaranje glavom o glavu možda deluje kao čudno ponašanje, ali u stvari pokazuje kako je mački stvarno stalo do vas.

Mačke imaju žlezde za izlučivanje koncentrisane na određenim delovima tela, uključujući obraze i čelo. Kada vaša mačka trlja svoje lice u vas, označava vas svojim mirisom kao člana njene porodične grupe, kažu stručnjaci iz Mother Nature Networka.

Miris je istovremeno izvor utehe i familijarnosti za vašu mačku.

4. Bulji u vaše oči

Buljenjem i polaganim treptanjem mačka vam iskazuje veliku privrženost.

Ovo bi moglo biti iskazivanje mačje ljubavi koje ljudi najlakše razumeju. Ako vaša mačka prvo bulji u vas, zatim trepne, zatim široko otovri oči, zatim trepne po drugi put, govori vam da vas voli i da vam veruje, piše dr. Karen Becker.

Radi se o izrazito jakom znaku ljubavi – to je ekvivalent ljubljenju.

5. Pokazuje vam svoj stomak

Pokazivnje stomaka još je jedan od načina na koji vam vaša mačka govori da vas voli.

Poput većine životinje, ni mačke ne pokazuju svoj stomak bilo kome. Ako se vaša mačka okrene na leđa, to je indikacija da se oseća prijatno uz vas. Ne samo to, već da je volite i štitite, pa se zato mogu potpuno opustiti i zaboraviti na vlastitu odbranu.

6. Zavrće vrh repa

Rep može biti dosta dobar barometar koji ukazuje šta vaša mačka oseća prema vama.

Mačke izražavaju sreću i topla osećanja tako što dižu rep uspravno u vazduh dok ga lagano savijaju na vrhu, piše u eseju – Pitajte biheviorista: Kako mačke iskazuju privrženost ljudima?. Navodi se kako se to savijanje vrha ponekad naziva ples veselog repa.

7. Gricka vas

Nemojte se ljutiti, zato što je nežno grickanje vašeg prsta samo još jedan način na koji vam vaša mačka govori da vas voli.

Ovakvo iskazivanje ljubavi može biti i pomalo bolno… (ali) vaša mačka stvarno ne razume kako vam njeni ljubavni ugrizi nisu uvek preterano prijatni. Takvi se ljubavni ugrizi mogu videti i tokom interakcije mačke sa drugim mačkama. Mačke se češće međusobno grizu, jer je njihova koža čvršća od naše.

8. Trlja se o vašu nogu

Kad se vaša mačka jednostavno ne može odvojiti od vaših nogu, verovatno se radi o znaku prave ljubavi.

Trljanjem o drugo stvorenje mačke pokazuju svoju privrženost. Ako se mačka trlja o vašu nogu, stavlja svoj miris na vas da bi pokazala da ste njeni. Radi se o ponašanju sličnom udaranju glavom o glavu. Važno je u vašoj vezi i povezivanju sa vašom mačkom da joj dopustite da se trlja o vas.

9. Prede

Moguće da ste već i pre čuli kako vaša mačka prede, ali niste shvatili da je to bilo predenje ljubavi.

Mačke vole predenjem. Njeno predenje može značiti razne stvari, od užitka do izražavanja zabrinutosti. Kada mačka prede u vašoj prisutnosti možete biti sigurni da izražava svoju ljubav prema vama.

10. Prati vas okolo

Ako vašoj mački nikada nije dosta vašeg društva, znate da imate pravu ljubavnu vezu.

Ako vaš vas mačji prijatelj prati iz sobe u sobu, skače na stolove i ormariće da bi bio bliže vama, očito uživa u vašem društvu. Dobar test je hoće li vas mačka nastaviti pratiti, posebno ako nije vreme hranjenja.

 

Izvor: ezoterija.info, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap