Ljubav i ljubomora

 

Ljubomora je snažna, složena emocija koja uključuje strah od gubitka voljene osobe, strah od gubitka ljubavi. To je trn koji boli, razara odnos i ljubav. Uključuje i srdžbu, ljutnju, osećaj poniženja, patnje, sumnju. Ljubomora kao intenzivni osećaj često je odraz nekvalitetnog odnosa i nepoverenja.

Kada postanemo ljubomorni?

Kada nismo sigurni da nas naša voljena osoba stvarno voli i da smo joj stvarno na prvom mestu. U osnovi svake ljubomore je potreba da pripadamo nekome, da smo vredni. Osobe sa visokim osećajem vlastite vrednosti manje će se osećati ugroženim jer će eventualnu privlačnost partnera nekoj trećoj osobi retko interpretirati kroz lični osećaj odbačenosti. Prava ljubav nije ljubomorna iako je ljubomora poneka nužna za ljubav, kao i so za supu.

Ko je ljubomoran?

Ljubomoran je onaj koji otkriva i oseća, sa razlogom ili bez njega, da ljubljena osoba u nekom trećem nalazi ono što je do sada nalazila u njemu. Ljubomora se pojavljuje kada pomislimo da je osoba koju volimo fascinirana nečim čega mi nemamo, a treća osoba ima, poseduje nešto što za osobu koju ja volim predstavlja vrednost, što je vrlo često projekcija mojih maštanja ili fantazije, ljubomornih reakcija ljutnje i samosažaljevanja, i sumnje u vlastitu vrednost i gubitak samopouzdanja, niskog praga opraštanja.

Temelj nastanka ljubomore je u: osobama koje imaju veoma lošu sliku o sebi, koje sumnjaju u svoje vrednosti, koje žive sa osećanjem manje vrednosti, nesigurne osobe koje imaju veću potrebu za kontrolom druge osobe i potrebom posedovanja druge osobe. Često ljubomorna osoba uzima neki detalj iz neke za nju ljubomorne situacije i generalizuje ga, ulazeći pri tom i prihvatajući ulogu žrtve ili ponižavajući doživljeni osećaj. Kao što su komponente ljubavi: intima, strast i predanost, tako su te iste komponente u ljubomori ugrožene, pa se javlja strah od napuštanja voljene osobe, sumnja u sebe i druge.

Šta ljubomora u sebi uključuje?

1. Strah od napuštenosti, čiji koreni najverovatnije potiču od iskustva ostavljenosti; nemoći osloniti se na drugoga; osećaja da nismo bili dovoljno voljena osoba; da ssmo vredni i voljeni samo kad smo prvi i jedini, najbolji i najvažniji. Narcističke povrede podloge su za nisko samopouzdanje.

2. Problem samovrednosti, osećaj manje vrednosti, osećaj krivice – šta on/ona ima a ja nemam?

3. Izražena povređenost koja može dovesti do depresije, odvajanja, rivalstva, zavisničkog odnosa (simbioza).

4. Odnos nepoverenja. Poverenje, otvorenost i poštovanje vode bliskosti.

5. Manjku otvorene, jasne i duboke komunikacije.

Terapija protiv ljubomore

Rad na sebi: na osećaju vlastite vrednosti, samopouzdanju, samopoštovanju, rad na vlastitoj privlačnosti (biti privlačan partneru).

Rad na ličnom međuodnosu (izazov ljubomore pripada odnosu): bazičnom poverenju, bliskosti, poboljšati komunikacijske veštine (pojasniti kako se ko oseća kod doživljaja ljubomore, šta može partner učiniti, proraditi svoje emocionalne reakcije, ako je potrebno i napisati u pismenom obliku kako se oseća (povređena, nezadovoljna, ljuta, odbačena, osamljena, podređena…) Važno je izreći svoja osećanja, bez optuživanja i vređanja.

Ljubomorna osećanja ne možemo izbeći, ali ljubomorne situacije možemo razumeti kao izazov i poziv za razvojem ličnosti i odnosa, potrebom rada na sebi, izražavanjem brige i pažnje za partnera, uspostavljanjem novih kvalitetnih kontakata, posebno empatičnog slušanja, održavanjem jedinstva i autonomije u paru.

 

Izvor: obitelj.biskupija-varazdinska.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap