Lek protiv bubuljica

 

Tim kanadskih istraživača otkrio je prvi zaista efikasan lek protiv bubuljica, bolesti kože od koje pati oko 85 odsto adolescenata. Naučnici iz biotehnološke kompanije Micrologix Biotech iz Vankuvera predstavili su prve rezultate svog istraživanja na Svetskom kongresu o agensima protiv mikroba u Čikagu.

Istraživač i potpredsednik kompanije, Patriša Maknikol (Patricia McNicol), navela je da molekul zasad označen samo šifrom MBI 594 AN veoma efikasno deluje na bakterije bubuljica, kao i na rezistentne na uobičajenu terapiju eritromicionom i tetraciklinima i na zapaljenja kože povezana sa ovim oboljenjem. Ona je navela da je jedan antimikrobni peptid dobijen sintetičkim putem posebno “smrtonosan” i da MBI 594 AN prodire u ćelije bakterije, ne dopuštajući im da identifikuju šta ih napada i postanu rezistentne.

Sva dosadašnja ispitivanja u labaratoriji pokazala su, po rečima Maknikolove, da ne dolazi do razvoja rezistencije na novi lek. Infektolozi procenjuju da bubuljice predstavljaju gotovo petinu uzroka poseta dermatolozima, a iako se neke lakše forme mogu lečiti preparatima u slobodnoj prodaji, u najvećem broju slučajeva lekari moraju da pribegnu antibioticima, derivatima vitamina A ili sredstvima za regulisanje proizvodnje hormona.

Nijedna od tih terapija nije u potpunosti efikasna, a mnoge imaju i prateće nepoželjne efekte. Antibiotici, koji se u te svrhe koriste preko 30 godina, sve su manje efikasni, jer je bakterija postala rezistentna na njih. Prema nekim ranijim studijama, rezistencija bakterije bubuljica na antibiotike povećana je sa 20 odsto u 1978. na 62 odsto u 1996. godini.

Derivati vitamina A još uvek su efikasni, ali ako se uzimaju oralno, mogu da izazovu veoma teške sporedne efetke, od psihičkih problema do rađanja oštećene dece, dok regulatori hormona dovode do povećane maljavosti, izmene glasa i povećanja telesne težine. Kanadski naučnici procenjuju da bi, ako program bude tekao prema planu, novi lek mogao da se pojavi na tržištu već za godinu i po dana.

 

Izvor: zivot.krstarica.com, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap