Čaj i voće protiv pušenja

 

Čaj i voće protiv pušenja. Nema pušača koji nije svestan da je duvanski dim štetan po zdravlje, ali se odluka o ostavljanju cigareta teško donosi. Možda je baš sada pravi trenutak da prelomite i u Novoj godini učinite najbolju stvar – odreknete se ovog “masovnog ubice”. Ako ste rešili da izbacite cigarete, jedite manje začinjenu hranu i pijte dosta tečnosti.

U Srbiji trećina odraslog stanovništva još uvek puši iako je dokazano da duvanski dim izaziva rak pluća, zatim da dovodi do malignih promena na grlu, želucu, usnoj duplji, mokraćnoj bešici. Takođe, ne treba zanemariti i uticaj duvanskog dima na razvoj bolesti srca i krvnih sudova.

Lekari kažu da je najvažnije da zavisnici od nikotina donesu čvrstu odluku o prestanku pušenja i da pokušaju da to urade sami. Postoji i nekoliko malih trikova koji mogu da pomognu.

– Naš savet svima koji pokušavaju da ostave cigarete je da izbace iz upotrebe začine i kafu, zatim da piju što više tečnosti, sokova i vode i da jedu što više svežeg voća – savetuje prim. dr Petar Borović, član Nacionalne komisije za prevenciju pušenja Ministarstva zdravlja Srbije.

On kaže da ukoliko ovo nije dovoljno, na tržištu postoje mnogi preparati koji mogu da pomognu. Tu je čaj za odvikavanje od pušenja koji se može nabaviti u skoro svakoj apoteci. Pije se tri puta dnevno i kada osetite želju za pušenjem držite ga minut-dva u ustima. Posle toga cigareta je bljutava. Postoje i nikotinske žvake, “nikorete”. Umesto cigarete uzmete “nikoretu”, malo je žvaćete i tako prestaje želja za cigaretom. U apotekama se mogu pronaći i tablete “tabeks” kao i lek “ziban”.

Dr Borojević kaže da su dve kutije “zibana” dovoljne da postanete nepušač.

– Postoje i detoksikaciono savetovalište za odvikavanje od pušenja. Dolazi se pet dana i naša iskustva su da 70 do 85 odsto polaznika ostavlja cigarete. To je metoda stvaranja uslova da se organizam vrlo brzo oslobodi zadržanih produkata duvana – nastavlja naš sagovornik.

Žene pušači posebno treba da preispitaju svoje odluke. Dr Borović kaže da od 17 žena koje ostare pre vremena u proseku 16 su pušači. Lice im postaje sivožuto, javljaju se bore i podočnjaci pre vremena.

 

Izvor: zena.blic.rs, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap