Zanimljivosti o vatrometu

 

Zanimljivosti o vatrometu. Premda vatromete većina ljudi s oduševljenjem posmatra, retki se zanimaju za fiziku koja stoji iz te čudesne zabave, kao i za posledice koje nepažljivo rukovanje može sa sobom doneti. Kratak pregled zanimljivih informacija, na primer šta određuje boju vatrometa i koji je rekord u najvećem vatrometu.

Boju određuju hemikalije

Ako ste se ikad pitali zašto neki vatrometi imaju određenu boju, danas ćete saznati odgovor na to pitanje.

Razlog su specifični hemijski elementi od kojih se izrađuju ti zabavni eksplozivi.

Bakar daje plavu boju, mešavina soli i nekih drugih sastojaka daje crvenu, barijum daje zelenu, dok vatrometi koji sadrže natrijum gore žutom bojom.

Portugal drži rekord za najveći vatromet

Iako SAD uvozi oko 190 miliona dolara vatrometa i proizvodi dodatnih 230 miliona dolara godišnje, trenutni rekorder u najvećem vatrometu na svetu je Portugal.

Najveći vatromet priređen je krajem 2006. u Madeiri, a sastojao se od 66.326 raketa.

Rakete u Madeiri poletale su sa 37 različitih mesta na ostrvu, a za rekordni vatromet zaslužna je firma Macedo’s Pirotecnia.

Osnivači SAD-a bili su ludi za vatrometima

Vatrometi postoje već više od 1.200 godina, a prvi se put spominju u Kini. SAD je takođe veliki ljubitelj vatrometa – još 1776, nakon proglašenja nezavisnosti, John Adams u pismu je napisao svojoj supruzi kako bi ‘američka nezavisnost trebala biti proslavljena uz pompu i paradu, igre i sport, vatreno oružje i zvona, lomače i vatromete od jednog do drugog kraja kontinenta’.

John Adams je takođe hteo da se američki Dan nezavisnosti slavi 2. jula, ali na kraju je službeni datum postao dan kad je SAD potpisao povelju – 4. jul. U svakom slučaju, od tada američki Dan nezavisnosti uvek prati niz vatrometa koji su svake godine sve veći i lepši.

Vatrometi su zabavniji fizičarima i matematičarima

Baš kao i munja i grom, vatrometi podležu istim zakonima o brzini svetla i zvuka. Uvek ćete prvo videti vatromet, a tek ga onda čuti. Razlog je, naravno, to što je brzina svetlosti oko 300.000 kilometara u sekundi, dok je brzina zvuka samo 343 metara u sekundi.

S ovim znanjem možete lako izračunati koliko ste daleko od samog vatrometa – čim ugledate vatromet odbrojavajte sekunde do zvuka i taj broj podijelite s tri kako biste dobili približnu udaljenost od vatrometa do sebe u kilometrima.

 

Izvor: tportal.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap