Delovi tela koji nam više nisu potrebni

 

Saznajte koji delovi tela nam nisu više potrebni zbog evolucije.

Postoje delovi naših tela koji su nekad davno imali funkciju, ali danas su zaista beskorisni. Kako telu ne prave štetu, priroda ih je ostavila i svi se rađaju sa njima. Od nastanka naših predaka do danas prošli su milioni godina. Za to vreme neki delovi našeg tela postali su beskorisni iako su nekad bili vrlo korisni. Ovde je šest primera onoga što imamo, a ne služi baš ničemu:

1. Trtica ili repna kost

Ljudima više ne trebaju repovi jer savršeno dobro balansiraju na vlastitim nogama. Međutim, većina sisara će imati rep u nekom trenutku svojeg života, čak i ako su ga izgubili do trenutka dolaska na svet. Između jedne sedmice i pet do osam sedmica nakon začeća, ljudski embrion izgleda da mu se razvija rep u majčinoj utrobi. Ali, do trenutka dolaska na svet pretvori se u kičmu.

2. Muške bradavice

Muškarci i žene razvijaju se u majčinoj utrobi na jednak način u prvih 60 dana. Nakon toga će se kod onih s Y hromozomom pojaviti testosteron što će podstaknuti razvoj muškog polnog organa umesto ženskog. Ali, do tog trenutka nastaće bradavice koje kasnije neće nestati pod uticajem muških hormona. To je verovatno zato što ne prave nikakvu štetu pa nisu nestale prirodnim putem.

3. Umnjaci

Ljudska vilica s vremenom je postala manja, a rezultat toga je problem sa umnjacima koji često nemaju dovoljno prostora u ustima za pravilan rast. To je razlog zašto nam nikako ne treba to da nam umnjaci rastu u odrasloj dobi. Osim toga, više nismo prisiljeni žvakati tvrdu hranu, sirovo povrće i meso. Naučnici se slažu i da danas pazimo na zube kako bi što duže trajali dok su našim precima brzo propadali i ispadali pa je bilo zgodno kad su im u odrasloj dobi narasla četiri nova zuba.

4. Mišići za ježenje

Ispod svake dlake nalazi se minijaturni mišić koji diže i spušta dlaku. Naši preci imali su puno više dlačica po telu i naježenost im je služila da bi izgledali veći, jači i zadržavali toplotu tela. To danas rade mnoge životinje – u opasnim situacijama se naježe se bi izgledale veće i tako oterale grabljivce. Dobar primer iz svakodnevice su mačke. To je razlog zašto se naježimo ako smo u nekom strahu ili ako nam je hladno. Nekad se krzno naših predaka tokom hladnih dana nakostrešilo jer im je to pomagalo da zadrže toplotu.

5. Treći kapak

Na samom uglu oka, uz nos, nalazi se malo tanke kože koja tamo zapravo ne treba biti jer čoveku ne služi ni za ništa. To se zove – plica semilunaris ili treći kapak. Inače ih imaju ptice i reptili. Prozirni su i služe za zaštitu očiju od vlage, a u isto vreme omogućavaju životinji da vidi sve oko sebe.

6. Delovi ušiju

Grupa mišića koja pomera uši ljudima je nepotrebna, osim možda za zabavu onima koji to mogu izvesti jer ne mogu svi. Naime, u životinjskom svetu ova radnja pomaže da se zvukovi bolje čuju, ali kod ljudi to nema nikakve veze niti pomaže boljem sluhu. Našim dalekim precima ta je mogućnost verovatno bila od velike koristi.

 

Izvor: aura.ba, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap