Najgora pitanja na razgovorima za posao i kako odgovoriti

 

Donosimo vam savete za tri najgora pitanja na razgovorima za posao i kako na njih odgovoriti. Većina poslodavaca postavlja ova tri pitanja na razgovorima za posao, a kandidati na njima najčešće i padaju.

Neka pitanja na razgovorima za posao se redovno ponavljaju, a to su obično lukava pitanja na koja morate dobro paziti šta ćete odgovoriti kako potencijalni poslodavci ne bi stekli pogrešan utisak o vama.

Ova pitanja obično se čine vrlo jednostavna, ali način na koji odgovorite i šta odgovorite može otkriti o vama više nego što mislite. Najbolji način za pristupiti ovakvim pitanjima je unapred smisliti odgovore koji će vas izdvojiti od ostalih kandidata. Želite biti autentični, ali morate se i prodati, kaže Vicky Oliver, stručnjak za poslovno usmjeravanje.

Ovo su tri najčešća pitanja na razgovoru za posao na kojima kandidati najčešće padnu:

Zašto ste otpušteni sa prethodnog radnog mesta?

Nositi se sa otkazom je teško samo po sebi, a kada vas neko pita o detaljima, može biti teško ne prepustiti se negativnim osećanjima. Budite iskreni, ali prikažite razlog otkaza na način koji vama odgovara, savetuje Oliver. Ključ je fokusirati se na pozitivno i govoriti o veštinama koje ste naučili na prethodnom radnom mestu. Nemojte pokazivati ljutnju ili negativne emocije kada govorite o bivšem poslodavcu. Jesu li i vaše kolege dobile otkaz? Setite se još nekih stavki koje mogu prikazati vaš otkaz u što boljem svetlu, savetuje Oliver.

Zašto baš vi?

Ovo pitanje može delovati kao uvreda, ali ne smete ga tako doživljavati. Kada vas potencijalni poslodavac upita: Šta vas čini savršenim kandidatom za ovu poziciju?, nemojte zauzeti odbrambeni stav već shvatite ovo kao najbolju priliku da se prodate. Poslodavci postavljaju ovo pitanje jer žele čuti zašto zapravo želite raditi u njihovoj kompaniji. Nemojte se uznemiravati, samo odgovorite na pitanje, kaže Oliver. Pre intervjua pripremite listu vaših kvaliteta i veština pa uz svaku navedite i primer kako bi pokazali šta sve možete.

Ako sada nazovem vašeg bivšeg šefa, šta će mi reći o vama?

Priznajem, ovo je podbadanje. Ali, nemojte se uznemiravati. Imajte na umu da vas poslodavci žele testirati kako reagujete pod pritiskom, objašnjava Oliver. Kada odgovarate na ovo pitanje, dobro razmislite šta bi vaš bivši šef rekao o vama i zašto.

 

Izvor: express.hr, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap