Englezi i njihovo Hvala odlazi u istoriju

 

Englezi i njihovo Hvala odlazi u istoriju. Nedavno istraživanje pokazalo je da Britanci prilikom izražavanja zahvalnosti sve ređe koriste izraz “thank you” (hvala) koji je generacijama bio dokaz lepog vaspitanja.

Britanci jednostavno više nisu u stanju da izgovore ove dve “magične” reči kada drugoj osobi žele da pokažu zahvalnost, tvrde istraživači.

Umesto “thank you” oni sve češće koriste razne druge izraze, a najomiljeniji među njima je “cheers” (živeli), piše londonski Telegraf.

Blizu 40 odsto ispitanika izjavilo je da im se tradicionalan način zahvaljivanja čini previše formalnim i da više vole da upotrebljavaju kolokvijalnije izraze poput “lovely” (krasno), “fab” (skraćeno za fantastično) i “wicked” (strava).

Gotovo polovina njih je reklo da radije kaže “cheers” nego “thank you” kada se nekom zahvaljuje, dok su drugi naveli izraze kao što su “cool” (kul) i “great” (super).

Trećina je, pak, izjavila da ništa ne govori već samo kratko odmahne rukom.

“Ljudima obično ne smeta način na koji im se neko zahvaljuje sve dok to čini na kulturan i prijatan način. Ponekad je dovoljan samo jedan osmeh”, istakla je predstavnica lanca gift šopova koji je sproveo anketu.

Istraživanje, kojim je bilo obuhvaćeno 3.000 ljudi, pokazalo je da osim engleskih izraza, Britanci sve češće koriste i strane reči za iskazivanje zahvalnosti poput – “merci”, “gracias” i “danke”.

 

Izvor: b92.net, Foto: unsplash

Copy link
Powered by Social Snap