Znakovi koji signaliziraju laž

 

Znakovi koji signaliziraju laž. Skoro svi ponekad govore neistinu, to mogu biti manje i bezazlene laži, ali mogu biti i velike i ozbiljne. Međutim čak i one “bezazlene” mogu uništiti vezu i poverenje u partnera, pa zbog toga pre nego što partnera pokušate uhvatiti u laži, upitajte se želite li to zaista?!

Za početak, važno je znati zbog čega osobe lažu. Ljudi najčešće govore neistinu kada se osećaju nesigurno sa istinom. To ne opravdava laž, ali dobro je znati da se ona javlja u vezama u kojima se jedna strana iz bilo kojeg razloga boji neodobravanja, pa odlučuje kako je lakše prećutati istinu. Ako neko smatra kako partner neće dobro reagovati na istinu, verovatno će pokušati zavarati ga.

Kako prepoznati te laži?

Obično je partneru koji laže u ovakvoj situaciji neprijatno. Muškarac koji laže verovatno će prestati biti srdačan i dobronameran, naglo će se uozbiljiti ili preterano šaliti na taj račun. Ako postavite neko pitanje verovatno će odgovoriti “Ne znam previše” ili nešto slično. Možda mislite suprotno, ali postavljanje direktnih pitanja ili forsiranje neće ga naterati da kaže istinu, najverovatnije će zbog toga završiti razgovor i odbiti nastaviti o toj temi. Ali za laži je tipično i to da jedna laž prati drugu. Kada započne sa neistinom, istrajaće na njoj nevažno koliko insistirali.

Koji su neverbalni signali osoba koje lažu?

– Osobe dok lažu nesvesno prekrivaju usta rukom. Možda će to uraditi i suptilnije dotičući usne prstom, češkanjem po nosu… Prsti u blizini područja usana uglavnom signaliziraju laž.

– Trljanje očiju. Dok lažu nekome osobe instinktivno skreću pogled, pokušavaju prekriti oči rukama ili žmirkaju.

-Dodirivanja ušiju. Ovo je gest koji karakteriše nervozu, a osobe koje lažu uglavnom su nervozne jer ne znaju kakav će učinak njihove reči imati i šta će biti ukoliko ih otkriju.

– Naučnici su otkrili kako laganje može izazvati napetost u vratu, pa ako osoba proteže vrat, dira okovratnik…

– Potvrdno klimanje glavom dok osoba govori “ne” ili obrnuto. Ako osoba šalje različite signale telom od onoga što govori verovatno laže.

Kako bez rasprava i svađe možete pokušati zaustaviti takvo partnerovo ponašanje?!

– Pokažite dobru volju i dobre namere.

– Prema partnerovim osećanjima se ponašajte kao da su vaša.

– Kreirajte atmosferu sa nula tolerancije prema međusobnom marketingu. Nemojte dopustiti da vam se partner lažno predstavlja čak i ako znate da je dobronamerno.

 

Izvor: covermagazin.com, Foto: usnplash

Copy link
Powered by Social Snap